Гранола бар

icon
Sofialive.bg

Ако и ти си от хората, които обичат да похапват между обяда и вечерята, значи тази рецепта е точно като за теб. Вкусно, здравословно и лесно за ядене дори по време на работа. Можеш да си направиш различни граноли през уикенда, за да си имаш за през седмицата.

Продукти:
овесени ядки, фини - 300 гр.
кокосово масло - 100 гр.
мед - 100 гр.
екстракт от ванилия - 2 ч.л.
канела - 1 ч.л.
кокосови стърготини - 50 гр.
млечен шоколад, чипс - 80 гр.
печени лешници - 80 гр.

Начин на приготвяне:
Загрей фурната на 180С и прехвърли овесените ядки в подходяща тава. Печеш ги 10 минутки, след което разбъркваш и ги печеш още 10 минути или докато станат златисти. Ако лешниците не са печени можеш да ги добавиш в тавата и да ги изпечеш заедно с овесените ядки. Извади тавата от фурната и остави ядките да се поохладят. През това време разтопи меда с кокосовото масло и прибави към тях ванилията и канелата. След като ядките се охладят ги разбъркай с кокосовите стърготини и парченцата шоколад и ги залей със стопения мед. Разбъркай сместа добре, така че да се натопят всички ядки. Прехвърли сместа в предварително застлана с хартия за печене тава. Размерът на тавата трябва да бъде такъв, че гранолата да стане дебела около един пръст. Притисни добре ядките с ръка или с дъното на чаша, така че да се получи плътен слой гранола.

Сложи тавата в хладилника и я остави за една нощ, за да се омокрят ядките и да стегне гранолата. На следващия ден го нарежи на правоъгълни парчета и ги опаковай по единично в хартия за печене (по желание). Съхранявай я на сухо място (в шкаф). Може да издържи поне около 10 дена, но въпросът е дали ти ще издържиш толкова време без да я изядеш?

Оранжевото й отива, обича приятелите си, а като остарее ще се облича стилно и цветно