Игра на вързано

icon
Sofialive.bg

Рецептата ни е супер елементарна, иска само малко повече търпение да омотаем здраво рибите с готварски конец, за да поемат повече от прясната мащерка и останалите съставки в дресинга. Все пак не прекалявай с билките, за да усетиш вкуса и на основните играчи, които са от по-деликатните морски видове. Печените ципури вървят с всякакви зелени салати, както и с някоя по-засукана като ей тази красавица, с която сигурно вече се познаваш. Ето и как стоят нещата в цифри:

2 бр. изчистени ципури (по 300-400 г едната),
3 с.л. листа от прясна мащерка,
7-8 стръка прясна мащерка за декорация,
150 г зехтин,
сок от един лимон,
3 щипки пипер меланж, смлян на едро,
2 щипки морска сол,
1-2 лимона, нарязани на тънки резени за декорация.

Започваме с дресинга, който забъркваме от зехтина, лимоновия сок, листата от мащерка, солта и шарения пипер. След това правим фини напречни разрези на ципурите и ги накисваме за няколко минути, колкото да попият от сместа. Покриваме горната им страна с резените лимон и стръковете мащерка, увиваваме ги хубаво с готварски конец и ги редим върху хартия за печене, която предварително сме намазали със зехтин. Пъхаме ги в загрята фурна и печем на умерен огън около 15-20 минути. Изчакваме още десетина минути, за да поизстинат, и внимателно ги освобождаваме от примката, която по-рано им спретнахме.

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев

Или Лъвът на хауса – наричат го така заради динамиката и силата в танците му