Всъщност единствено настъргването на ябълките отнема повече
време и някъде към третата става вече досадно. Иначе кейкът е лесен и ароматен
заради вечната комбинация от ябълки, канела и орехи. Ето и продуктите:
4 яйца,
1 ½ чаена чаша захар,
1 кафена чаша зехтин или олио,
2 чаени чаши брашно,
4-5 обелени и настъргани ябълки,
1 кафена чаша ситно натрошени орехи,
1 чаена лъжица канела,
1 чаена лъжица сода за хляб,
1 ванилия.

Първо натрошаваме орехите и си подготвяме ябълките - режем ги на четири, обелваме ги и ги настъргваме.
Останалото е песен. Разбиваме яйцата със захарта и постепенно прибавяме зехтина
(или олиото), брашното със содата, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Изсипваме
сместа в намазана с масло форма и я пъхаме в предварително загрятата фурна. Щом
кейкът стане готов, го поръсваме с пудра захар. Ако съдът, в който печем, е
плитък, може и да вдигнем максимално градуса, за да стане по-бързо. Ако обаче е
от по-дълбоките, температурата трябва да е умерена, иначе отвътре остава суров
и нищо не може да го спаси после. Малка подробност, заради която един кейк ни
отиде на кино, така че внимавай.
Фотография Васил Танев
Още от Всичко на масата:
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
Коментари