Кои са най-четените жанрове книги?

icon
Sofialive.bg
Източник: pexels.com

Сред жанровете понякога триумфират нестандартни заглавия, които са определен жанр, но това не означава точно той е най-продаваният. Но има ли жанрове, които се продават повече от други? Има, разбира се, затова ви представяме този списък, за който си направихме проучване въз основа на последните бестселъри.

Бестселърите успяват да достигнат до читателите във всичките си формати - от книгите с твърди корици, които може да си купите в местната книжарница, през меките на рафта на летището, електронната книга, чак до аудиокнигата, която слушате на телефона си.

 

Източник на изображението: pexels.com

Детски и младежки книги

Според проучвания, 39% от продажбите на книги са постигнати от детските и младежките книги. Ако разгледаме списъка на бестселърите в Amazon в момента, ще забележим, че в топ 20 книги са именно детските.

Детските книги не трябва да са за подценяване, тъй като те са от полза за образованието, социалното и когнитивното развитие на децата, както и за тяхното благосъстояние и психично здраве.

 


Източник на изображението: pexels.com

Любовни романи

Сред най-силните жанрове са и любовните романи, заемайки предни позиции по витрините на книжарниците. Причините за това са няколко:

●       Те не са сложни и натоварващи за четене, а отпускащи и позволяващи на читателите да се насладят; 

●       Героите винаги са описани в детайли;

●       Няма тъжен край, винаги е положителен.

Романтичният жанр е много популярен, тъй като читателите са склонни да останат верни на любимите си автори. Макар че повечето от тях са жени, този тип романи се харесват и от мъжете. Популярните поджанрове на романтиката включват:

●       фентъзи романтика

●       историческа романтика

●       съвременна романтика

●       паранормална романтика

 

Книги, засягащи актуални теми

В седмицата на Деня на жената в много книжарници има увеличаване на продажбите на книги за феминизма. Същото явление го има и покрай нашумяването на известна личност и продажбата на биографии.

Книги за самопомощ

Този нехудожествен жанр става все по-популярен през последните години и се радва на широка публика по целия свят. Голяма част от книгите засягат постигането на успех и подобряването на психическото здраве.

От книгите за самопомощ има и такива от религиозната категория. Те предлагат решения на ежедневните проблеми от духовна гледна точка.

 

Мистерия

Повечето мистерии привличат голям брой любители на жанра, най-вече когато са част поредица. Вълнуващата закачка в началото на романите напрегнато поддържа интереса на читателите. Удовлетворяващият край дава отговор на всички въпроси, като жанрът има и няколко поджанра:

●       Криминална мистерия

●       Научна мистерия

●       Детективска мистерия

●       Уютна мистерия

 

Фентъзи и научна фантастика

Фентъзи книгите често се развиват във време, различно от нашето. Предимно мъжката аудитория се среща с различни магически същества - от магьосници до чудовища. Чудесен пример за това е “Властелинът на пръстените” на Джон Р. Р. Толкин. Поджанровете на фентъзито включват:

●       Градско фентъзи

●       Стиймпънк

●       Историческо фентъзи

 

Източник на изображението: pexels.com

 

В много научнофантастични романи действието се развива в антиутопично минало или бъдеще. Те могат да имат историческа обстановка, но повечето се развиват в бъдещето и се занимават с последиците от технологичния и научния напредък. В същото време някои фантастични жанрове като магически реализъм съчетават привлекателността на фентъзито с предизвикателни техники, които се срещат в литературната фантастика. “Сто години самота” на Габриел Гарсия Маркес е добър пример за това преплитане.

 

Исторически романи

Цели 23.6% от читателите предпочитат историческите романи, този процент е по-висок дори от този на романите като цяло (17.9%). Хората изключително много се интересуват от събитията, случили се през Втората световна война, като това са и едни от най-продаваните исторически книги.

Източник на изображението: pexels.com 

Нека ви зарадваме и с много интересна тенденция - българските автори. В последните 5 години голяма част от бестселърите в България са на български автори, независимо от жанра им. Сред най-търсените са Георги Господинов, Виктор Пасков, Мария Лалева и Виктория Бешлийска. През изминалата година най-четените заглавия са:

 

●       “Пасиансът на архангелите” от Мария Лалева

●       “Глина” от Виктория Бешлийска

●       “Живот в скалите” от Мария Лалева

●       “Времеубежище” от Георги Господинов           

●       “Сърце” от Виктория Бешлийска