Миналата
седмица нахлухме в кухнята на Иван
Манчев и открито
заявихме, че не мърдаме оттам без показно.
Той само се подсмихна, викна „Данчо,
подготви ми един гъши дроб, ако обичаш!"
и се бръкна за два тигана. Има-няма пет
минути по-късно в устата ни се топеше
кралят-слънце на френското кулинарно
изкуство - фоа гра, в компанията на още
няколко височайши особи:
100-150 г пресен
гъши дроб (за предпочитане - клас А),
1 стрък
пресен лук,
3-4 сушени
домати,
20 г прясна
манатарка,
4 аспержи,
1 с.л. мед,
20 г масло,
сол и черен
пипер на вкус,
щипка пресен
копър или магданоз,
прясна
мащерка за украса.
Сега следи
внимателно какво се случва, защото
действието се развива мълниеносно.
Нарязваме зеленчуците, палим котлоните
и нагорещяваме тиганите. В единия от
тях - задължително тефлонов и без никаква
мазнина - поставяме две филийки от дроба.
В другия хвърляме маслото, посипваме
отгоре му шепата ситно нарязан пресен
лук, бухаме сушените домати, манатарката
и аспержите, раздрусваме ги добре и -
обратно при гъшия дроб. Той вече трябва
да е хванал съблазнителна коричка от
едната страна, така че го обръщаме с
шпатулата да се запечата и от другата
- пак за не повече от минута.

Попипваме с пръст зеленчуците и ако установим, че са почти готови, ги поливаме с меда - мосю гъши дроб обича да му е сладичко. (Манчев сподели, че понякога му сипва и смокиново сладко вместо мед.) Последни секунди на огъня и кръгом за сервиране, докато още пари.
Оформяме сотираните зеленчуци като канапе и нежно настаняваме филийките гъши дроб върху него. Поливаме цялата история с медения сос от тигана и я увенчаваме с клончето мащерка (листо пресен босилек или мента също стоят екстра). Ако ни се намира малко пресен копър или магданоз, може да поръсим една идейка по ръба. Туш!
Фотография Васил Танев
Още от Всичко на масата:
- Какво трябва да направят фирмите преди 1 януари: софтуер, касови апарати, документи
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
Коментари