Пази се, че идвам

icon
Sofialive.bg

Едни 1.3 милиарда тона заминават на боклука всяка година, което е доста срамна история предвид милионите гладуващи по света, а за разхищението на вода и труд просто не ни се мисли. Австрийският фотограф Клаус Пилер сериозно се увлича по темата и без излишно да драматизира, създава серията Still Life, в която показва натюрморти от мухлясали и гниещи плодове, яйца, месо, желе, наденички, мляко и сирене. Под всяка снимка човекът чинно си е приложил статистика колко точно вода е необходима за отглеждането им, какво разстояние са изминали, за да стигнат до близкия магазин, и колко вредни газове са изхвърлени при транспорта им. Ние пък се вдъхновихме от него и на свой ред събрахме полезни съвети за съхранението на храната, за да не отиде и нашата без време на боклука.

still_life_2_818
still_life_1_818

При мазнината за готвене например може да не се появи лоша миризма чак докато не граняса напълно, затова олиото, захтинът, царевичното и соевото масло трябва да са в тъмни стъклени бутилки, с плътно завъртени капачки, далеч от слънчева светлина и на прохладно. Ако не ти се пресипват, увий шишетата в непрозрачни хартиени торби, които вършат същата работа.

still_life_8_818
still_life_14_818

Брашното и захарта не се оставят в плика, а в здраво затворени кутии от стъкло или пластмаса; същото важи за билките и подправките - въпреки че изглеждат много трайни, те започват да губят аромата и вкуса си между шестия месец и първата година, след като са набрани.

Хлябът се слага в хартиен плик или в кутия, за да не изсъхва прекалено, и се съхранява на стайна температура, като изключение правят тези с различните видове семена, които стоят леко влажни - тях по-добре пъхни в хладилника.

still_life_7_818
still_life_15_818

Когато вече са отворени, сирената и кашкавалът се увиват в прозрачно домакинско фолио или амбалажна хартия, за да дишат. И не, не се опитвай да ги загърнеш във фабричната опаковка - след като веднъж е скъсана, ефект никакъв. Млякото веднага лепва миризмите от останалите продукти в хладилника, така че освен плътно затворено, трябва да е и по-далечко от най-миризливите.

Важно е суровото месо да не се докосва до останалата храна - държи се добре опаковано, в отделна кутия, на най-хладния рафт в хладилника и по-близо до задната му част.


still_life_17_818
still_life_10_818

В зависимост от вида си, плодовете и зеленчуците се съхраняват различно - лукът се държи на хладно и сухо, морковите и картофите - на влажно, тъмно и хладно, а тиквата, сушените люти чушки и сладките картофи - на сухо и топло. В хладилник някои губят аромата си, но без него не изкарват дълго: на стайна температура бананът издържа до три дни, ябълките - до пет, а портокалите и грейпфрутът - седмица и повече. За да не се развалят бързо, в хладилника ги дръж в отделни торбички - плодовете и зеленчуците произвеждат вещество, което ускорява зреенето им, но и помага да се развалят по-бързо.

И най-важният съвет: купувай само толкова, колкото можеш да изядеш и остави запасяването за баба си. На нея някак й е простено - все пак и в други времена е живяла жената.

kutii_1149

Нашето предложение на снимката тук
Кутия за храна и вилица в черно и червено (27 лв.), комплект от три квадратни (86 лв.) и една кръгла (24 лв.) кутии с бели капаци - всичко от Genesis на „Витоша" 186.
Кутия за масло (29 лв.) и за храна с червен капак (35.50 лв.) - и двете от Kreo в City Center Sofia на "Арсеналски" 2

Текст и селекция Виолета Керемидчиева / Фотография Клаус Пилер и Васил Танев

Пълен отличник – работи, спортува, харесва българското и дори намира време за добри дела