Подари обич на бездомните кучета - съвместна дарителска кампания на BILLA България и "Бандата на 1500-те“

icon
Sofialive.bg
Източник: BILLA България

BILLA България, съвместно с доброволческата организация "Бандата на 1500-те“, организират дарителска кампания, насочена към бездомните кучета, живеещи в двата столични общински приюта – Сеславци и Горни Богров. Кампанията ще се проведе от 3-ти до 13-ти август в 42 обекта на BILLA в София, с фокус върху насърчаване на осиновяването и подпомагане адаптацията на животните от приюти в домашна среда.

Всички клиенти на BILLA могат да се включат в кампанията, като закупят и дарят кучешка храна или кучешки аксесоари, които ще бъдат дарени в помощ на семейства, желаещи да осиновят животно от приют. В 5 от по-големите магазини на веригата в столицата доброволци към организацията ще разговарят на място с граждани, интересуващи се от темата, и ще отговарят на всички техни въпроси и притеснения, касаещи осиновяването.

Кои са „Бандата на 1500-те“, каква е тяхната мисия и какво ги накара да обединят усилия с BILLA България, вижте тук:  

1. Кои са Бандата на 1500 те?

Ние сме хората на 1500-те кучета, живеещи в най-големия общински приют на Балканите. Ние сме доброволците, които посещават всяка седмица, без пропуск, общинските приюти в Горни Богров и Сеславци.  Организираме разходки на затворените в клетките си над 1500 кучета. Правим го вече осем години, всяка събота и неделя и всяка година към нас се присъединяват стотици нови доброволци, за да успее всяко едно куче да излезе от клетката си и да получи малко свобода и позитивен човешки контакт, поне веднъж на месец и половина.

Стремежът ни е да увеличим екипа ни от доброволци, тъй като кучетата, с които успяваме да работим и които разхождаме, са едва 1/3 от общия брой животни в приюта, което значи, че за съжаление близо 1000 кучета изобщо не получават тази възможност.  

2. Каква е вашата мисия? 


Основната ни мисия при създаването на сдружението бе да създадем доброволческа структура в общинските приюти.

Понастоящем, освен да поддържаме и развиваме доброволчеството в общинските приюти, изработваме стратегия, с която целим в дългосрочен план броя на бездомните в приютите и на улицата да се сведе до нула.

Стремим се и работим за едно по-образовано и емпатично общество, осъзнаващо, че в условията на 21 век отговорността за наличието на бездомни животни е изцяло наша.

3. Как ще го постигнете? 

По няколко начина:

Като се погрижим информацията за съществуването на този проблем да достигне до всеки един човек в София и страната (все още твърде много хора нямат представа, че такъв огромен приют съществува пред портите на столицата и че въпреки нарастването на броя на осиновяванията, всички приюти продължават да са постоянно препълнени);

Като посещаваме училищата и провеждаме тези важни разговори с подрастващите, в чиито ръце ще е решението на проблема в бъдеще;

Като информираме хората за ползите от кастрацията на домашни любимци, не само за да се предотврати нежелано забременяване, но и като превенция срещу тежки заболявания;

Не на последно място, като насочваме вниманието на управляващите и назоваваме пропуските в законодателството.  

4. С каква цел се организират разходките в приюта?

За кучетата, които живеят в приюта, тези разходки са единственото положително преживяване. Контактът с хора допринася изключително много за това те да се чувстват по-спокойни и повишава значително качеството им на живот.

Чрез организираните разходки с доброволци им се осигурява позитивен човешки контакт и възможност да се превърнат в доверчиви и спокойни в човешко присъствие кучета. По този начин им даваме шанс да бъдат избрани за осиновяване и да намерят свое любящо семейство. Да бъдеш доброволец в разходките на кучета отнема една малка част от свободното ти време през уикенда, но за куче от приют, това значи изключително много.

5. За колко кучета „Бандата на 1500-те“ е намерила осиновители до този момент?

Източник на снимката: Моника Маркова

През последните три години си сътрудничим с немската организация „Щройнерхилфе Булгариен“, с чиято помощ намерихме прекрасни домове в Германия на над 550 кучета от приюта. В допълнение, чрез редовните ни грижи и позитивен подход, създаваме условия много от кучетата да намерят своя дом при български осиновители, за чиито брой все още нямаме статистика.  

6. Какъв съвет би дала на хората, които си търсят домашен любимец и се колебаят дали да осиновят куче от приют?

Много от кучетата от приюта, въпреки че нямат порода и родословие, са прекрасни домашни любимци. Емоционалните истории, които осиновителите от Германия и България редовно ни разказват, са доказателство за това. Сигурни сме, че сред всички тези 1500 кучета ще откриете перфектния за вас приятел, който е много важно да съответства и на вашия ритъм на живот. Много от тези кучета са бивши домашни любимци, изоставени по различни причини от стопаните си. За тях стресът от живот в приют може да е пагубен. Избирайки да осиновите, вместо да закупите домашния си любимец, не само ще дадете втори шанс и ще направите безкрайно щастливо едно затворено невинно същество, но и чрез личния ви пример ще станете част от решението на проблема с бездомните животни в България.

7. Има ли предимства осиновяването на възрастно куче и може ли то също да изгради поведенчески навици?

Голямо предимство е да се осинови възрастно куче, особено за начинаещи стопани. Кучето е вече улегнало, с ясно изразен характер, така, че осиновителят може да прецени дали съответства на темперамента му. Изключително бързо се справя с изграждането на хигиенните навици и поради факта, че е вече улегнало, шансът да прави бели вкъщи е незначителен в сравнение с бебето куче. Също така, обучение може да се провежда успешно на всяка възраст. Друг, макар и малко тъжен плюс е, че е по-добрият избор, ако не сте сигурни искате ли да се обвържете с домашен любимец в следващите да речем 15 г.

8. Как протича адаптацията на куче от приют към домашна обстановка и за какво трябва да е подготвен новият му стопанин?

Много е относително и зависи от предисторията на кучето. Ако е бивше домашно куче, адаптацията вероятно ще е много кратка. Ако е израстнало в приюта или е прибрано от улицата, то може да се нуждае от малко или повече търпение и разбиране при срещата му с присъщите на човешката ни среда реквизити, като стълби, паркет, асансьор. С правилните напътствия от човек, преминал през процеса, или позитивен кучешки треньор, преходът най-често е кратък и успешен. Истината е, че всяко едно куче се нуждае от правилен подход, дори и породистите. Твърде често сме свидетели на улицата на хора, които не се справят дори с лабрадори или пудели, които са известни с това, че лесно се поддават на обучение. Всяко едно куче може да се превърне в 5- звезден любимец с правилния подход.

9. Защо решихте да обедините сили с BILLA и какви са очакванията ви от тази съвместна кампания „Бандата на 1500-те и BILLA за повече безценни приятелства“?

Източник на снимката: BILLA България

Чрез тази съвместна кампания целим да насочим вниманието на хората към предимствата от осиновяването на домашен любимец от приют. Благодарение на подкрепата на BILLA, посланията ни ще могат да достигнат до още по-широка аудитория, а дарените чрез кампанията продукти ще отидат при осиновителите под формата на стартов пакет, съдържащ избрани продукти и полезен осиновителски наръчник.