Сами си я измислихме и е пълна с витамини, нищо че не дава вид. Основните съставки са свежи и зелени - спанак, киселец и
коприва. И трите (особено копривата) имат високо съдържание на желязо, а всеки знае, че то бори
общата умора в началото на пролетта. Не им липсват и соли и витамини, които дори при варене, остават поне наполовина. Спанакът пък засища добре, затова
се препоръчва при спазване на диети. Ето какво сложихме в тенджерата:
600 г коприва,
600 г киселец,
600 г спанак,
300 г див чесън (левурда),
2 картофа,
2 моркова,
1 пресен лук,
100 г червена леща,
1 ч.л. пипер,
1 ч.л. аджалъ (турски лют червен пипер),
1 ч.ч. прясно мляко,
50 г масло,
сол на вкус.
Първо сваряваме картофите и морковите и чак когато омекнат, ги омешваме
с копривата, киселеца, спанака, чесъна, лука и червената леща. После солим.
Сипваме вода колкото да покрие всички зеленчуци, след което оставяме супата да
кипне отново. Добавяме млякото и маслото и пасираме. Сервираме със сос от
кисело мляко, чесън и няколко капки студено пресовано слънчогледово олио.
Фотография Васил Танев
Още от Всичко на масата:
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
Коментари