Пролетни герои

icon
Sofialive.bg

Ето че пролетта е тук с пълна сила и вече носи намеци за идващото лято. А един от най-добрите начини и ти да си в хармония с природата - будна и пълна с живот и енергия, е да следваш нейния ритъм. Особено важна, разбира се, е храната - горивото за двигателя на твоето тяло, която е важно да бъде съобразена със сезонните цикли. Не можем да се сетим за по-подходящо място за това от ресторант Сезони, в чието меню от 18 до 28 април - само в рамките на 10 дни, можеш да опиташ превъзходни пролетни ястия с аспержи.

аспержи сезони image

Аспержи са отглеждани още в Древен Египет, ползвали са се с особена почит и в Римската империя. С нейното западане вниманието към аспержите в Европа почти изчезва - чак до XVI век, от когато има сведения за отглеждането им в манастири във Франция и Германия. В Новия свят са пренесени едва в XIX век, а след Първата световна война растението добива широка кулинарна популярност, като се изтъкват и полезните ефекти от неговата консумация. Аспержите са два вида - зелени и бели (и на някои места се отглеждат и лилави, които побеляват при варене). Консумират се млади и крехки, като най-питателни и вкусни са техните връхчета. Богати са на витамини, аминокиселини и минерали като калций, магнезий и цинк. Имат ниско съдържание на калории и натрий, но високо на фибри и протеини, което ги прави отлична диетична храна. Сега вече разбираме защо от Сезони обръщат такова внимание на аспержите в пролетното си меню. Те заемат отделна секция от него и участват успешно във всички елементи на пълноценното хранене - от салатите, през супите и гарнитурите, до основни ястия, та чак и в десертите.

аспержи сезони image

Сядаме в слънчевата градина ресторант Сезони, уютно обградена от високи иглолистни дървета, и решаваме да минем през няколко предложения от менюто с аспержи в ресторанта. Доверяваме се изцяло на преценката на помощник-главния готвач Ива Михайлова и започваме със свежа салата от зелени аспержи, леко задушени и овкусени с трюфелово олио, в компания на поширано яйце и чипс от прошуто. Салатата е хрупкава, а чипсът от пушена шунка допълва отлично зеленчуците, докато рохкият жълтък на яйцето допълнително обогатява вкуса.

Ако си стриктен към великденските пости или водиш вегетариански начин на живот, можеш да се спреш на основното ястие от снопче сотирани бели аспержи, прибрани със стрък див лук и овкусени с ванилово масло, в компания на пролетни картофки. Сервират се със сос Холандез и са едновременно ароматно, вкусно и леко блюдо.

Почитателите на хубавото месо пък могат да се насочат към порция от три медальона аржентинско бон филе от говеждо, гарнирани със зелени аспержи на грил и чудесен сос Беарнез. Месото е сочно, крехко, с лек аромат на пушек и се връзва великолепно с гъстия сос и хрупкавите аспержи. Отлично върви и с розе или леко червено вино от листата на ресторанта.


аспержи сезони image

За десерт от Сезони са ни приготвили невероятно изкушение от бели аспержи рагу, приготвени в портокалов фреш, които се разбъркват с пресни ягоди и топка мек и ефирен ванилов сладолед, приготвен на място от сладкарите на ресторанта. Не сме си представяли, че може да има сладко предложение с аспержи, а леката сладост на десерта е отличен завършек на обилен, но лек и здравословен обяд или вечеря.

Най-хубавото е, че това не са всички аспержени предложения на ресторанта към хотел Хилтън. В менюто на Сезони можеш да намериш още напълно вегетарианска салата от аспержи, моркови и репички, крем супа от бели аспержи, филе от калкан, пушена сьомга или свинска шунка, всички с гарнитура от аспержи. Има и страхотно ризото, а от десертите окото ни хваща и сладолед от аспержи и портокалов компот със сос от ананас.

От ресторанта споделят, че аспержите се отглеждат основно от март до края на май, затова и ги предлагат през април - средата на техния сезон, когато са най-зрели, питателни и полезни. А че готвачите на ресторанта знаят как да ги приготвят, запазвайки вкуса и качествата им, можеш да бъдеш сигурен. Проверено и гарантирано.

Текст Ивайло Александров / Фотография Славея Йорданова

Ретро, цветна и женствена