Доскоро се
отнасяхме с леко пренебрежение към
него, но вече сме му върли почитатели -
заради нахутените кюфтета на кулинара
Мария Обретенова-Мер от сайта за веган
и био кетъринг Soul
Kitchen. Ястието на Мер не изисква
кой знае какви умения или стаж в кухнята,
а само да внимаваме в рецептата:
около 300
г суров нахут (зависи
какъв е - турският например набъбва
повече от българския),
1 с.л. зехтин,
4 с.л. сусамов
тахан,
2 стръка пресен
лук, нарязан на ситно,
1/2 връзка магданоз,
нарязан на ситно,
1 ч.л. черен пипер,
1 с.л. кимион,
щипка хималайска
сол,
шепа овесени
трици (колкото да сгъстят нахутената
смес за кюфтетата).
Първо накисваме
нахута за 12 часа в хладка вода, като
задължително го поръсваме и с две щипки
хималайска сол, за да нямаме после
проблеми с корема. След това го сваряваме
за 2-3 часа, докато омекне, пасираме го
хубаво и добавяме останалите продукти
и подправки. Разбъркваме сместа и
оформяме кюфтетата. Пускаме ги в тефлонов
тиган без мазнина или ги нареждаме в
тавичка върху хартия за печене - забравяме
ги за 30 минути на 160 градуса, докато
хванат фина коричка. Вървят чудесно с
пресни зеленчуци, лютеница или сосове
като ей този с кашу, див чесън и копър.
Подобно на повечето
си роднини от семейство бобови, нахутът
е наблъскан до козирката с белтъчини и
протеини. Крещи от витамин Е, на който
се крепи имунитетът, отделно дава сили
на сърцето и придава онзи звезден блясък
на кожата и косата, заради който дамите
пръскат луди пари. За да
запазим повече от ценните му качества,
можем да си спретнем същите кюфтета, но
сурови. Просто не варим нахута, а го
накисваме, докато покълне, и не ги печем,
а ги изсушаваме в дехидратор за около
6 часа.
В случай че не ти е до готвене, поръчай нахутените кюфтета от Soul Kitchen - ние действаме така, когато не ни се занимава или просто нямаме време
Текст Милена Гелева / Фотография Влади Петрунов
Още от Всичко на масата:
- Какво трябва да направят фирмите преди 1 януари: софтуер, касови апарати, документи
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
Коментари