Типична е за френските острови Реюнион и Мартиника, както и за Мадагаскар, където всяка фамилия я приготвя както си знае. Няма универсална формула нито по отношение на съставките, нито за това колко време трябва да отлежи, за да е най-ароматна. Всичко е въпрос на вкус и сигурно затова не сме я срещали в дебелите книги.
У нас за първи път опитахме рум аранже (rhum arrangé) в Dada Cultural Bar, където се предлага в три варианта: Man Ray, Hugo и Duchampes. В Man Ray ромът е смесен с джинджифил, кафе на зърна, ванилия и канела, в Hugo - с кокос, ябълка, ананас и ванилия, а в Duchampes - с мед, смокиня, кашу и малко канела. Съставките престояват около четири седмици в стъклени бутилки. Първите два са по-остри - Man Ray заради джинджифила, а Hugo заради кокоса. Затова си поръчахме по едно Duchampes, но не повторихме, защото е към 40 градуса и става страшно.
Dada Cultural Bar е на „Георги Бенковски" 10, както и на www.dadaculturalbar.eu
Фотография Васил Танев
Още от Всичко на масата:
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
Коментари