Салата за шампиони

icon
Sofialive.bg

Опитахме я миналата година по същото време - в ресторант CRU, който за съжаление вече не съществува. Взехме рецептата от главния готвач Деница Дойчева, която още тогава правеше чудеса в кухнята и всеки ден ни излизаше с ново фюжън меню.

Тази салата е бомба със закъснител, но в добрия смисъл на думата - прави се с червено зеле, ябълки и магданоз, който понякога заменяме с листа от целина. Отделно си забъркваме и един ударен дресинг от зехтин с мед и лимон, но и без него е достатъчно вкусна и здравословна.

Всеки един от продуктите е от полезен по-полезен. Червеното зеле е наблъскано с флавоноиди, които са едни от най-силните антиоксиданти, а и действат срещу рака; богато е и на фибри, които пък са пръв помощник на храносмилането, и не му липсват витамини. Последните дори са в пъти повече при магданоза или целината, да не говорим за ябълките и лимона, а медът е универсален боец срещу всякакви болести. В момента всички те се намират на пазара - другата причина да се сетим за тази салата сега, а не на пролет. Ето и от кое колко ни трябва:

300 гр червено зеле,
1 ябълка,
1/2 връзка магданоз (или 1 стрък целина),
3 с.л. зехтин,
1 ч.л. мед,
сокът от половин лимон.

Почистваме зелето от кочана и режем листата на тънки ивици. Добре е леко да ги смачкаме с ръцете, за да поомекнат, но е въпрос на вкус и не всеки го прави. Продължаваме с ябълката - махаме сърцевината, а останалото режем на фини резени, като запазваме кората (точно под нея са концентрирани най-ценните й съставки). Остава само да си приготвим дресинга, като смесим зехтина с меда и лимона, и можем да сервираме.

Фотография Васил Танев

Изглеждат ужасно добре, но това не е случайно - само след някоя и друга седмица стартира сайтът им за улична мода