Макар и да има известни съмнения, поради които пуска по някоя сълза от време на време, лятото все още няма никакво намерение да си ходи. Едно от любимите ни неща около по-топлия климат в летните месеци е изобилието от плодове и зеленчуци - такива, каквито през зимата откриваме само във фризера или благодарение на куп хватки за извънсезонно отглеждане. Освен че обичаме да похапваме пъпеш с лъжица и диня от кората (имаме и още няколко щуротии в репертоара си), обичаме и да се глезим. И едновременно с любовта си към плодовете като съвършено творение на природата, развихме и такава към смутитата - вкусен и лесен начин да похапнеш нещо здравословно, дори и да бързаш към някоя важна среща и да нямаш време да се цапаш в кухнята.

Рецептите за смутита са много и най-разнообразни. Ние си харесахме няколко и с кеф ще ти ги споделим. Ако не си ги пробвал, непременно ги опитай - дори и някоя от тях да не ти е по вкуса, знаеш, че пиеш нещо супер полезно. Ако пък си смути про и имаш някоя голяма кулинарна тайна, смили се над нас и ни я издай на ушенце - ще я пробваме и ще благодарим от сърце. И така, ето какво сме ти подбрали.

Три в едно: авокадо, магданоз и копър
За авокадото сме говорили твърде много, но пък никога
не е достатъчно. Магданоз и копър в пресен вид ще откриеш лесно, а най-добре
ако ги отглеждаш в саксия на терасата или пък можеш да отскочиш до село.
Необходими са ти по половин връзка от двете, едно авокадо и една кофичка кисело
мляко. Смесваш всичко в блендер и добавяш с финес две щипки сол. Воала, готов
си.

Царството на спанака
Полезен е, няма спор - щом и Попай го хапва 24/7...
Набави си около 200 гр. и го почисти добре (а има и измит в пакети в магазина,
ако не ти се занимава да го чистиш). Към него в блендера изсипваш чаена чаша
ягоди, добавяш един банан и лъжичка мед. Вкусотия е, да знаеш!

Ментов вкус
Още ни държи и ни е един от любимите. Та - трябва ти
пъпеш, около една чаена чаша, нарязан. Преди да го пъхнеш в блендера, го сложи
поне за час във фризера - няма да съжаляваш. После с помощта на кухненски робот
(каквото режещо имаш под ръка) го смеси с един банан и десетина листа мента.
Остава да добавиш сока от една ябълка, да им дадеш още малко време да се гушнат
и да го изпиеш с кеф.

Доматено ни е
след като пробвахме и зеленчуковото смути с домат,
краставица и червена чушка. Почистваш по един брой и от трите (краставицата да
е по-малка), сипваш им отгоре три супени лъжици кисело мляко, сока от един
лимон, 75 мл. сок от ябълка и 100 мл. сок от моркови. И го консумираш веднага.
Ама веднага, защото ще го изпием ние!

Храна за зайци
Да, ама не. Марулята, за твоя изненада, е супер за
смути. Трябват ти около 200 гр., които измиваш, отцеждаш добре и накъсваш на
едри парчета (не, не ги режи с нож - окисляват се). Метни им чаена лъжичка сол
и една супена зехтин и им дай жега. Когато са добре разбити, сервирай в чаша с
резенче репичка и лист маруля. Да ти е сладко!
За финал не забравяй, че е хубаво смутито да се пие веднага след приготвяне. Към рецептите можеш да добавиш и по нещо от теб - било ядки, кълнове или други полезни нещица. И като откриеш нещо ново и невероятно - сподели го с нас, де!
Фотография iStock/Guliver
Още от Всичко на масата:
- В очакване на Black Friday eMAG представя My Wallet в България
- От Черно море до ледената Антарктика – изложба в Централни хали разкрива удивителното разнообразие на птиците по света
- Уроци по народни танци за чужденци стартират от тази събота в Централни хали
- Българският моден бранд LAZARINI открива 2 нови обекта в София
- Суши майсторите на Happy са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за Световната купа в Токио
- 14 юни – Световен ден на кръводарителя
- Мисия “Имен ден” или как да избереш подходящ подарък само с няколко клика на телефона
- Ученици могат да изкарват 1 300 лв. в BILLA
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
Коментари