Спортувате? Значи е време за лимони…

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Всички сме чували за невероятните свойства на лимона и ефекта му върху здравето. Но знаете ли, че лимоните са също толкова съществено допълнение и към ежедневието на трениращите хора? Как точно помагат за възстановяване на енергията и правилното функциониране на тялото по време на фитнес, ще научим по-долу.

Състав и ползи от лимоните

Лимоновият сок е изключителен източник на минерали, които отговарят за правилното функциониране на всички органи в тялото. От функцията на черния дроб и бъбреците до кръвообращението и клетъчните функции – лимоните имат благотворен ефект върху цялото тяло.

1 лимон съдържа приблизително 50 мг витамин С. Два лимона на ден са достатъчни да надвишат препоръчителната ежедневна нужда от този витамин, който се явява антиоксидант, предпазващ клетките от повреди. Той помага на тялото да изработи и колаген, действащ против стареене и бръчки по кожата. Витамин C помага на тялото да усвои желязото, с което подсилва имунитета и се бори с различни вирусни заболявания.

Ако вече търсите откъде да закупите една дузина евтини лимони, можете да се възползвате от промоционалните цени на лимоните в лидл брошура нова.

Спортуващите могат да добавят лимонов сок към водата си по време или след тренировка, за да възстановят енергията и да облекчат мускулните крампи. Лимоновият сок премахва пикочната киселина, натрупана в ставите, която е причина за възпаления. Електролитите, които лимоните съдържат, хидратират организма и заместват течностите, изхвърлени от тялото по време на тренировки чрез потта. Лимоновият сок е нискокалорична напитка, която поддържа силата и подобрява издръжливостта.

Допълнителни ползи от редовното консумиране на лимони

  • Засилва метаболизма – Противно на очакваното, лимонът засилва метаболизма. Тялото се нуждае от повече енергия, за да загрее студената напитка, затова ако няколко пъти на ден пиете студен лимонов сок, той не само ще увеличи метаболизма ви, но и ще съдейства за отслабване.
  • Средство за детоксикация на организма – Тъй като съдържа изцяло естествени антиоксиданти, лимоновият сок изчиства черния дроб от токсини. В допълнение, след освобождаването на затлачения с токсини черен дроб, лимоновият сок стимулира производството на ензими и предотвратява образуването на камъни.
  • Подсилва имунитета – ефективно се бори с настинки и грип.
  • Подобрява настроението – лимоните ефективно помагат и на психологично ниво, като се борят с депресията, безпокойството и стреса и подобряват настроението.
  • Подобрява храносмилането – Топлата напитка с лимонов сок подпомага доброто храносмилане, като съдейства за производството на гастрилен сок и поддържа движението на червата.
  • Ефективен алкализатор – лимоновият сок повишава pH на тялото и намалява риска от проблеми с имунитета. В допълнение това алкализиращо средство се бори ефективно с различни здравословни проблеми, ускорява изгарянето на мазнини и попълва изтощените енергийни нива.
  • Разбива камъните в бъбреците и предотвратява развитието на нови такива – лимоновият сок представлява 100% естествено средство против камъни в бъбреците и може да забави образуването на нови такива.


Обърнете внимание

Добър навик е да започнете деня си с три лъжици лимонов сок, прибавени към чаша вода. Все пак след пиене е добре да изплакнете зъбите си в вода, за да отстраните киселината от зъбния имайл, за да нямате проблеми при дългосрочната употреба на лимоните.