В хелоуински дух

icon
Sofialive.bg

Тъй като Хелоуин напоследък се превърна в доста празнуван по нашите географски ширини празник, решихме да ти предложим една забавна, интересна и даже вкусна рецепта за случая. Ризото е класическо италианско ястие, което се приготвя сравнително бързо и лесно. Най-тънкият момент е това да не превариш ориза, ами да го оставиш леко “алденте” или иначе казано - леко твърд в центъра. По този начин не се лепи по зъбите, има какво да сдъвчеш и даже засища повече. Ризото се прави с определен сорт ориз - арборио, който е доста достъпен и на нашия пазар. Има го във всеки супермаркет, както и в по-малките квартални магазини. Не си го спестявай, защото крайният резултат няма да бъде ризото, а обикновен преварен ориз “ала Булгария”.

Нужни са ти:
ориз Арборио - 250 г
зехтин - 2 с.л.

лук - 100 г
чесън - 3-4 ск.
бяло вино - 200 мл

цвекло, сурово - 200 г

бульон (домашен зеленчуков или пилешки), горещ - 750 мл
масло - 30 г
сол, черен пипер - на вкус

моцарела - 250 г(2 пак.)
черни маслини - 2-3 бр.
зелени маслини - 2-3 бр.

Кърваво ризото image

Нарязваш цвеклото на малки кубчета и го пасираш фино или с ръчен пасатор, или с блендер. Каквото ти се намира под ръка. Лукът и чесънът също се нарязват на ситно и се задушават в зехтина на умерен огън, като първо се слага лукът. Стане ли златист е време да добавиш и чесънът към него. След около една минута изсипваш и оризът (без да го миеш). Оставяш всичко да поври още една минута без да разбъркваш и прибавяш бялото вино. Вече можеш да раздвижиш ориза и зеленчуците, а когато виното се изпари, изсипи пюрето от цвекло и поръси с щипка сол. Разбъркай хубаво.

Идва ред на тънката част. Постепенно започваш да добавяш горещия бульон, като, разбира се, не спираш да бъркаш. Когато оризът поеме изсипаното количество бульон, разливаш още от течността и бъркаш. Сипваш, бъркаш, сипваш, бъркаш. И така докато оризът не придобие това "алденте“ състояние, а ризотото не заприлича на гъста каша. Тоест когато бульонът започне да намалява, е хубаво да дегустираш ориза, за да не го изпуснеш и превариш. Стане ли готово ризотото, дръпни тигана настрана, прибави студеното масло и бъркай, докато се разтопи.

За направата на "очите“ са и нужна моцарелата и маслините. Загряваш 1 литър вода и щом кипне, премести съда от горещия котлон. Накъсваш сиренето на парчета с размера на око и ги поставяш в горещата вода, където ще им бъдат нужни около 5 минути, за да омекнат. Разбира се, за да не стоиш без работа, се заеми с маслините. Нарежи ги на шайби – и зелените, и черните. Взимаш една сламка и с нейна помощ отрязваш малки кръгчета от черните маслини, а получените форми поставяш върху зелените шайби. Когато си готов, се връщаш при тенджерата с моцарелата и изваждаш парчетата едно по едно от водата, оформяйки ги на топчета. Сигурно вече се досещаш, че върху тях трябва да наместиш маслинените творения, за да се получат въпросните очи.

За финал изсипваш ризотото в подходящ съд, а очите се нареждат отгоре. Сервирай топло и с маска на лице!


По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Като стане баба си се представя с оранжева коса на лимби, а сега си мечтае за кашмирено палто и черен мопс на име Васко