Какво ще се случи с кожата ви, ако спрете да миете лицето си? Повече от интересен резултат

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Може би сте чували, че миенето на лицето два пъти на ден е най-доброто нещо, което можете да направите, за да се предпазите от акнето и черните точки. Може дори да имате любим почистващ препарат, който използвате всяка сутрин и вечер.

Но по-добре оставете кърпата и се отдръпнете от мивката. Има няколко причини, поради които всъщност не е добре кожата ви да я миете твърде често, особено със силни химикали. Ето причините:

Прекомерното почистване може да наруши pH на кожата ви. 

Ако сте опитали всеки продукт и сте полагали рутинна грижа за кожата, без да видите желаните резултати, време е да се откажете и да не правите абсолютно нищо. Както много неща в живота, по-малкото е повече, когато става въпрос за грижа за кожата. Продуктите за почистване на кожата могат да премахнат добрите бактерии и да разрушат pH на кожата.

Ако сте от мнозинството, които мият лицето си два пъти на ден, съветваме ви да пропуснете едно от двете измивания - за някакъв период. Водата от мивката не е най-добрият приятел на кожата ви.

Ако някога сте били в друг град и сте забелязали как тенът на кожата ви се е променил, независимо дали за добро или за лошо, не сте единственият.

Качеството на чешмяната вода зависи от района, в който живеете. На някои места тя е „по-твърда“, отколкото на други. Поради суровите минерали, които съдържа, чешмяната вода има тенденция да оставя кожата ви суха и раздразнена. Ето защо трябва да сведете до минимум прекомерната употреба на вода по време на вашия режим за почистване на кожата.


Как да премахнете водата от рутината си за лице? 

Измиването на лицето без вода звучи оксиморонно. Въпреки това е напълно осъществимо. Ключовият елемент на този метод за почистване е да избегнете пръскането на лицето си с вода, като замените тази стъпка с почистващ препарат. След това продължете с обичайния си грим.

Колкото и контраинтуитивно да звучи, водата само прави кожата ви по-суха и ви лишава от нейните естествени масла.

Почистващият препарат е най-добрият ви приятел.

Почистващите средства са най-добрият заместител на водата и имате много възможности. Има обаче едно нещо, което трябва да запомните. След като намерите добър почистващ препарат, никога не го сменяйте с друг и го използвайте веднъж на ден.

Експериментът за безводно почистване, първите 3 дни 

Първият ден: Вашата сутрешна рутина ще се почувства малко по-различна, тъй като сте използвали избрания от вас почистващ препарат, нанесли сте грима си и сте пропуснали да пръскате лицето си с вода изобщо. Преди лягане сте използвали малко розова вода като тонер и сте приключили.

Вторият ден: Втурвате се към тоалетната, очаквайки големи промени в кожата си. Но изненада: кожата ви изглежда абсолютно същата. Така че нанасяте лек грим и продължавате деня си.

Въпреки че сте очаквали кожата ви да е мазна, тя всъщност е по-суха от обикновено. Това се случва, защото кожата се опитва да балансира естествените си нива на мазнини.

Третият ден: Кожата ви може да се променя между сухота и омазняване, но има едно нещо, което ще забележите: вашите черни точки са почти изчезнали, както и всички големи пъпки. 

Експериментът с безводно почистване, първия месец

След един месец миене без вода ще разберете, че кожата ви не само е оцеляла след експеримента, но е процъфтявала и никога не е изглеждала по-добре.