Не спирайте да се движите, защото ще се случи точно това с тялото ви

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Понякога всичко, което искаме, е да имаме спокоен ден и да не се налага да движим нито един мускул. Но воденето на заседнал начин на живот може да доведе до сериозни проблеми като сърдечни заболявания и диабет. В интерес на истината твърде многото седене или лежане е доста по-рисковано, отколкото изглежда на пръв поглед. 

Ето до какво води застоялия начин на живот:

1. Увеличава шансовете за поява на акне

Ефект номер едно от бездействието е наддаването на тегло. И един от ефектите от наддаването на тегло е, че причинява специфични кожни проблеми. В началото затлъстяването засяга кожата, като я прави значително по-суха. Освен това кара човека да се поти повече, което води до запушени пори и акне.

2. Може да направи костите ви по-чувствителни и не толкова издръжливи

Мускулите и костите са тъкани, които стават по-здрави, когато се упражняват. Костите на тези, които тренират редовно, обикновено са по-здрави и по-плътни от тези, които не го правят. По този начин, когато някой е неактивен за продължителен период от време, той рискува да наруши здравето на костите си и да застраши тяхната плътност.

3. Може да влоши съществуващите кожни заболявания


Ако сте опитали всяко лечение на акне, за което можете да се сетите, и проблемът все още е там, време е да погледнете в основата на проблема. Акнето се причинява от триене и натиск върху кожата, като например седене в една и съща поза твърде дълго. Не е малко вероятно акнето да се появи от неактивен начин на живот.

4. Може да причини целулит

Днес повечето офис служители прекарват по-голямата част от времето си седнали, пишейки на компютрите си. Този неактивен начин на живот може да причини задържане на вода. Някои учени смятат, че продължителните периоди на седене намаляват притока на кръв и водят до целулит.

5. Може да причини разширени вени

Докато ходим, мускулите на прасеца се свиват, разпускат и оказват натиск върху главните кръвоносни съдове в долната част на крака. Сякаш всяка стъпка има ефект на помпа, която помага за циркулацията на кръв от вените към сърцето. Следователно, седенето за продължителен период от време води до лошо кръвообращение, което се проявява като разширени вени.