Това ще се случи с тялото ви, ако пиете кафе преди закуска

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако първото нещо, което правите веднага след като се събудите, е да посегнете към чашата с кафе, определено трябва да промените този навик. Въпреки че може да е трудно да започнете деня без сутрешното си кафе, пиенето му, преди да закусите, може да доведе до някои доста сериозни последици, включително високи нива на кръвната захар и силна тревожност.

Направихме списък с нещата, които се случват с тялото ни, ако пием кафето си преди закуска. Ето ги и тях:

1. Може да повлияе негативно на нивата на кръвната ви захар

Много любители на кафето не могат да понесат мисълта да прекарат деня без чаша горещо кафе, но ако то е първото нещо, което поемате рано сутрин, то може да повиши нивата на кръвната ви захар с цели 50%. Това не означава, че трябва да се откажете от любимата си напитка и да преминете към безкофеиново кафе или чай. Решението е съвсем просто - първо закусвате и след това изпивате кафето си.

2. Може да получите крампи на краката

Повечето от нас са страдали от лош сън все някога, но ако сте свикнали да пиете кафе веднага след като се събудите, може всъщност да провалите всичките си усилия да се наспивате добре. Тъй като кофеинът повишава нивата на кръвната ви захар, това може да доведе до крампи на краката, които могат да ви държат будни през нощта.

3. Може да изсуши кожата ви


Кафето е мощен диуретик, което означава, че може да повиши честотата на посещенията ви до тоалетната. Въпреки че пиенето на кафе от време на време няма да доведе до сериозна дехидратация, това все пак кара тялото ви да губи течности и е важно да пиете достатъчно вода през целия ден. Ако не пиете толкова течности, колкото губите, това може да повлияе на здравето на кожата ви и да я изсуши.

4. Може да почувствате силна тревожност

Когато се събудим, нашият кортизол, известен още като хормон на стреса, е в най-високата си стойност. Ако изпиете кафето си преди дори да закусите, кофеинът може да се сблъска с кортизола, карайки тялото ви да изпита още повече стрес. По-добре е да изчакате около час, след като се събудите, за да изпиете кафето си и се уверете, че сте хидратирали, преди да го направите.