Хората, които носят черно, са по-интелигенти. Учените обясниха защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако носите черно, за да изглеждате по-стройни, ще се изненадате да научите, че има още повече ползи. Според изследователи, които са разпитали над 1000 души за асоциациите им с различни цветове, носенето на черно може да добави увереност, привлекателност и интелигентност на един външен вид. Ето какво още казват те.

Черното се свързва с интелигентността

В едно проучването изследователите показват на участниците почти идентични снимки на хора от противоположния пол, където единственото нещо, което е променено, е цветът на ризата им.
Изследването „Възприемането на цвета“ кара участниците да споделят какви цветове са свързани с определени черти според тях. Черният цвят заема водещата позиция (или второто място в много малко случаи) във всяка положителна категория като сексуалност, надеждност и интелигентност.

Според изследването розовото се свързва с всякакви негативни конотации. Само 5% от участниците твърдят, че интелигентните хора биха носили розово. Наред с черното хората също са посочили сини, бели и зелени дрехи като маркери на интелигентността.

Черното е идеално за създаване на правилно първо впечатление
66% от жените смятат, че черното е най-привлекателният цвят на мъжа, а 48% от мъжете харесват черното на жените най-много - не е ли това достатъчна причина да заложите винаги на сигурното? 

Оранжево и жълто не вдъхват увереност
Цветовете, които трудно се свързват с увереност, привлекателност и интелигентност, са оранжево, жълто, зелено и кафяво. Оранжевият цвят всъщност е последният, който хората определят като уверен цвят, точно както розовото се счита за „неинтелигентен“.

Черното и червеното са 2-та най-секси цвята
Червеното и черното се смятат за доста секси. Или просто черното се свързва повече с „положителни” черти (с изключение на щедростта) и почти не се споменава, когато става дума за отрицателни характеристики като арогантност. Така че хората са склонни да мислят по-добре за човек в черно, отколкото за човек, носещ други цветове.

Ето защо, ако нямате нито една черна дреха в гардероба си, може би трябва да помислите за закупуването на такава.