Охлювите са лечебно средство за редица болести - помагат и за ...

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Лечението с охлюви – чрез екстракти от тях или гълтане на цели, не е ново. Звучи малко варварско, но това беше основно лечение в периода преди излизането на съвременните лекарства за лечение на т.нар. заболявания с повишена киселинност.

Това заяви в интервю за БГНЕС известният български професор по вътрешни болести и гастроентерология Никола Григоров.

Лечението на гастрити и язви с охлюви е познато както в народната медицина, така и на някои фармацевтични фирми още преди ерата на H2-блокерите и инхибиторите на протонната помпа, обяснява експертът.

ГАСТРО предлага изчистен екстракт от охлюви, при който мед-съдържащите пептиди на слузта имат определен регенеративен ефект на стомашната и дуоденалната мукоза и субмукоза чрез познатите за тази дейност алантоин, колаген и еластин. Допълнителните съставки на жълт кантарион, мента и други с по-ниска концентрация имат стабилизиращо действие на стомашно-чревния тракт. ГАСТРО се предлага в две форми – сироп за пиене и бонбони.

„Охлювите – доказано е много отдавна, че те имат протективен ефект, защото произвеждат съставка, която регенерира стомашната лигавица. Протеините на охлювите са много близки до човешките и имат всички белтъчни съставки, които изисква човешкият организъм и които имат всички незаменими аминокисилини, абсолютно необходими за организма“, обясни проф. Григоров.

Той припомни, че в западния свят този ефект е познат доста отдавна. Създават се много ферми за градински охлюви, в които се индустриализира този продукт.