Децата, които растат с домашни любимци, са по-здрави, сочат изследвания

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinsktock/Guliver

Повечето хора смятат, че децата им трябва да бъдат в стерилна среда, за да бъдат здрави. Но това не е вярно. Няколко проучвания показват, че бактериите в нашите домове могат да подобрят здравето ни. Както показват изследванията, домашните любимци са един от най-добрите начини за въвеждане на микроорганизми в живота на децата ви, без да има опасност за тях.

 

Домашните любимци повишават имунитета при деца

 

Множество фактори влияят на имунната ни система. Например: знаехте ли, че всъщност 20 минути смях могат да засилят имунитета? Но домашните любимци в това отношение са безценни. Скорошно проучване показа, че дори кратките срещи с тях подобряват функцията на имунната система. Кучетата например ни излагат на микроби от природата, което укрепва здравето при бебетата.

 

Те могат да намалят алергиите и риска от получаване на астма


Алергиите се случват, когато имунната ни система реагира на безобидни вещества и микроорганизми. Повечето хора биха помислили, че избягването на домашни любимци намалява алергичните реакции. Това обаче не е така. Както се оказва, ако детето ви живее с домашен любимец през първата година от живота си, то има по-малък риск от развитие на алергии.  

Децата, които растат до селскостопански животни, се развиват особено добре в тази насока. Същото проучване установи, че астмата е рядко срещано явление в тази група. 

 

Защо БДЖ е пълен кошмар? Ето какво мислим по въпроса.

 

Хората с домашни любимци са в по-добра форма


Да имаш домашен любимец - особено куче - дава многобройни шансове за упражнения. Независимо дали става дума само за разходка или игра в задния двор, придвижването наоколо е отличен начин да поддържате децата си здрави. Така че, ако искате вашите деца да правят повече упражнения всеки ден, един домашен любимец може да бъде идеалното решение.

 

Те облекчават стреса

 

Дори най-младите членове на нашето общество преминават през всекидневен стрес. Но за разлика от възрастните, те не винаги знаят как да се справят. Изглежда, че и домашните любимци са адекватно решение. Контактът с тях намалява кортизола, стресовия хормон и сърдечната честота. Ето защо домашните любимци често се използват в терапията.

 

Домашните любимци подобряват социалните умения при деца с аутизъм

 

Родителите, чиито деца имат подобен проблем, знаят колко е трудно е за тях в социални ситуации. Въпреки това, с домашни любимци, децата с аутизъм се чувстват в безопасност. Както показа едно подобно проучване, децата с аутизъм разговарят повече с връстниците си, когато присъстват животни.

 

Още: Тест - познаваш ли езика на тялото?

 

Защо искам да се върна от Германия в България?