Козунак, направен с бира

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

яйца - 4 броя

жълтък - 1 брой

захар - 1 ч.ч.

бира - 1 ч.ч.

краве масло - 100г

олио - 60 мл


ванилия - 2 пак

лимонова кора - от 1

брашно - 1 кг

сол - 1 щипка

мая - 1 кубче

ЗА ПЛЪНКАТА

локум - 250 г

стафиди - 250 г

бадеми - 200 г

ЗА ГЛАЗУРАТА

белтъци - 1 бр.

кристална захар - 6 с.л.

бадеми - 100 г

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. Разбиваме захарта с яйцата. Маята се активира, като разтваряме в част от бирата заедно с 1 супена лъжица захар и брашно.

В голяма купа се смесват сухите съставки и към тях прибавяме течните съставки, заедно с алкохола и активираната мая.

Замесваме меко тесто и месим 20 минути. Покриваме купата със свежо фолио оставяме да втаса и удвои обема си.

Премесваме за съвсем кратко втасалото козуначено тесто и разделяме на три равни части, като всяка от тях разделяме на още три.

Разтегляме с ръка всяка от трите частите по посока на жилките на тестото на дълга и тясна кора с размери около 30-15 см, поръсваме с бадеми, локум и стафиди и оформяме на фитил.

Разтегляме и усукваме всеки от фитилите и сплитаме на плитка.

Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 40-50 минути или докато поне удвои обема си.

Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с кристална захар и бадемите предварително накиснати във вода. Връщаме във фурната, като покриваме козунаците с хартия за печене.

Превключваме фурната на 180°C или 160°C около 35 минути. Пробваме дали е добре изпечен козунакът с бира с дървена клечка, трябва да излиза суха.