Мозъкът ни реагира по интересен начин, когато ядем или пием нещо студено

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Може да сте изпитали кратко, но много болезнено и специфично главоболие след консумация на нещо студено. Нарича се замръзване на мозъка, известно още като сладоледено главоболие, и може да ви се случи понякога, когато ядете сладолед или пиете леденостудена вода. През повечето време трае само няколко секунди и можете веднага да се насладите на студената си храна или напитка, но е важно да научим за това, за да можем да се опитаме да го избегнем.

Тук ще ви обясним как работи и какво се случва с нас, когато получим страховитото замразяване на мозъка – но не се притеснявайте, това не е сериозно състояние.

1. Как да разпознаем замръзване на мозъка

Това се случва, след като бързо сте консумирали нещо студено, като сладолед или вода, и то докосне небцето ви. Това може да се случи и когато току-що сте вдишали нещо много студено. Хората обикновено го изпитват, когато времето е горещо и консумират нещо много студено. Усещането, което получаваме включва много внезапна и остра болка в предната част на главата. Болката не трае много дълго, обикновено е няколко секунди или до минута или 2 в някои случаи.

2. Причината за замръзването на мозъка все още е малко мистерия

Когато консумирате нещо студено или дори студен въздух, вие променяте температурата в задната част на гърлото на кръстовището на вътрешната каротидна артерия и предната церебрална артерия. А според невролога Дуейн Годуин мозъкът не обича промените, така че замразяването на мозъка е в известен смисъл превантивна мярка. Така че, когато студът удари, той причинява разширяване и свиване на тези артерии и това е усещането, което мозъкът интерпретира като болка.

3. Замразяване на мозъка срещу мигрена


Изследванията показват, че страдащите от мигрена имат по-голяма вероятност да изпитат замръзване на мозъка. Въпреки това, най-голямата и най-важна разлика между двете е, че замразяването на мозъка трае само кратко време и изчезва от само себе си, без да е необходимо лекарство. Въпреки че мигрената не само продължава по-дълго, но може да причини и друг дискомфорт, като гадене.

4. Можете да „лекувате“ замръзване на мозъка доста лесно

Както споменахме, замразяването на мозъка не трае дълго, но ако някога го изпитаме, има няколко добри начина да го накараме да свърши по-бързо. Първият е да пиете нещо топло или със стайна температура. Другият начин е да притиснете езика си към небцето. Топлината му ще се прехвърли към синусите ви и ще затопли нервите, които карат мозъка да замръзне. Дръжте езика си там, докато болката изчезне.

5. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да го избягвате напълно

Въпреки че не е опасно за нас, все още е неприятно усещане, така че ако искате да го избегнете, стъпките са прости. Избягвайте да поглъщате замръзващи храни или напитки и избягвайте да вдишвате много студен въздух. Ако ви се яде нещо студено, опитайте се да го ядете бавно. А когато се разхождате навън при ниски температури, маска за лице или шал може да ви помогне да се предпазите от въздуха.