Пухкави мекички от тефтерчето на баба

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

брашно - около 800 до 1 кг

кисело мляко - 1 бр. кофичка

сода бикарбонат - 1 ч.л.

мая - 7 г (1 бр. пакетче)

яйца - 1 бр.

захар - 1 ч.л.


сол - 1 с.л.

прясно мляко - 200 мл

вода - 100 мл

олио - 40 мл

 

Начин на приготвяне:

Маята разтваряме в 200 мл затоплено прясно мляко заедно с 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да удвои обема си около 20 минути.

В голяма купя пресяваме брашното заедно със солта.

В друга купа изсипваме киселото мляко, като преди това добавяме в него содата и разбиваме докато шупне.

Добавяме и яйцето, водата и олиото. Разбъркваме до гладкост.

Пресяваме брашното и го добавяме постепенно, като не спираме да бъркаме внимателно с дървена лъжица, докато започне да се заформя тесто.

Поръсваме плота с брашно и изсипваме сместа от купата. Месим до получаване на меко тесто.

Намазняваме дълбока купа и прехвърляме готовата топка тесто в нея. Оставяме да втаса 1 час на топло, покрито със стреч фолио.

Загряваме повечко олио в дълбок тиган.

Готовото тесто разделяме на топчета за нашите мекици. Всяко от тях намазваме с олио и раздърпаме леко с ръце да не се скъсат.

Пържим до златисто бабините мекици. Получават се най-пухкавите мекички, точно като на баба!