Рибена супа с праз и зеленчуци - така я прави свекърва ми

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

рагу от сьомга - 1 кг

паламуд - 1 глава

толстолоп - 1 глава

праз - (само бялата част) 1 стрък

моркови - 1 бр.

червен пипер - 1 бр.


домати - 1 бр.

лук - 1 бр.

целина - 1 стрък

картофи - 1 бр.

зехтин - 1/2 ч.ч.

черен пипер - 1 ч.л.

дафинов лист - 1 бр.

девесил - 2 с.л. пресен

прясна мащерка - 2 стръка

сол - 1 ч.л.

 

Начин на приготвяне:

1.Рибата се изчиства и се измива добре.

2.Поставя се в голяма тенджера и вода, колкото да покрие рибата, около 1 литър и половина.

3.Прибавя се черният пипер и дафинов лист.

4.Вари се около 15 минути след като кипне водата.

5.Бульонът се прецежда, а месото се обезкостява.

6. Към бульона се прибавят зеленчуците - празът и целината, се нарязват на ситно, морковът, пиперът, картофът и лукът – на дребни кубчета.

7. Зеленчуците се добавят в тенджерата с рибата.

8. След като водата кипне, всичко се вари около 15 минути.

9. Посолява се, подправя се с подправките, налива се зехтинът и се вари още 10 минути на тих огън.

10. Когато рибената супа е готова, се прибавя рибното месо, на дребни парчета, и листата от мащерка.

11. Варят се около 5 минути.

12. Доматът се обелва, почиства се от семената и се нарязва на ситни кубчета.

13. На дъното на всяка порционна купичка се поставят по няколко парчета от домата и върху него се сипва от рибената чорба.

 

Приятен апетит!