Учени: Спри да правиш тези неща, защото увреждаш слуха си

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Проблемите със слуха са много чести и могат да засегнат хора от всички възрасти. Когато слушаме любимата си музика с пълна сила на звука през слушалките си, рядко се замисляме, че това може да доведе до някои доста сериозни проблеми в дългосрочен план. Освен твърде честото носене на слушалките, има и други не толкова здравословни навици, които в крайна сметка могат да увредят здравето на слуха ни.

Ето кои точно са тези навици:

1. Използваш памучни клечки за уши

Въпреки че е много удобно да почиствате ушите си с памучни клечки за уши след душ, медицински експерти смятат, че това не е безопасно за здравето на слуха. Твърде честото им  използване може да причини спукване на тъпанчетата и в тежки случаи може дори да доведе до загуба на слуха. За да не повредите тъпанчетата си, използвайте мека кърпа, за да почистите и подсушите ушите си.

2. Слушане на силна музика

Когато отивате на работа рано сутрин, нищо не изглежда по-привлекателно от това да слушате любимата си музика по пътя. Но ако носите слушалките си твърде често и слушате твърде силна музика на тях, с течение на времето това може да увреди слуха ви. Ако музиката ви помага да създадете собствено пространство и не можете да си представите ден без нея, опитайте се да не бъдат увеличени на максимум.

3. Продупчване на ушите


Докато пробиването на ушната мида обикновено е безопасно, пробиването на други части на ухото, като горната част на ухото или зоната близо до ушния канал, може потенциално да увреди слуха ви. Пиърсингът в горната част на ухото може да се инфектира по-лесно, а подуването и отделянето на гнойна течност от там може временно да повлияе на слуха ви.

4. Не мокрете ушите си излишно

Докато плуването е чудесен начин да поддържате форма и да облекчите стреса, излишната влага не е здравословна за вашия слух. Когато водата попадне в тръбата на вътрешното ухо, това води до омекотяване на естествената ви ушна кал. Тъй като ушната кал предпазва ушите ви от гъбички и инфекции, става по-лесно за микробите да попаднат в ушите ви, което в крайна сметка може да увреди слуха ви.

5. Избор на грешен тип упражнения

Ако някога сте забелязали, че ушите ви се запушват след тренировка, това може да е индикация, че този тип упражнения са твърде интензивни за вас. Вдигането на големи тежести, например, може да причини натиск в мозъка, който от своя страна оказва натиск върху вътрешното ухо. За да предотвратите това досадно усещане, опитайте да почистите ушите си преди тренировка и избягвайте да задържате дъха си.