33 Gastronauts

icon
Sofialive.bg

Неведнъж сме споменавали за 33 Gastronauts и винаги е имало защо. Освен че е едно от местата с най-добра кухня в центъра на града, това е и ресторант с особена атмосфера, която пасва изключително много на духа на Стара Европа, приятно осезаем на малката улица "Проф. Асен Златаров".

33 Gastronauts image

Точно навреме за топлите дни и летните вечери, гастронавтите завършиха освежаването на своята покрита градина и тротоарното пространство пред заведението, където вече сме консумирали немалко чаши розе и чийзбургери. Масите и столовете са напълно обновени и се гушат в пищната зеленина на ресторанта. Резултатът е отличен - мебелировката е едновременно семпла, практична и модерна, а местата на открито са се увеличили до общо 50. С оглед доброто възпитание и спазването на европейските порядки, тротоарното пространство е отворено до 10 вечерта, а в покритата стъклена част можеш да останеш докъм 11. За особено приятно преживяване, огледай се за "тайната тераса" в 33 Gastronauts - от разположените на нея маси се открива страхотна гледка към улицата по-долу и католическия храм "Св. Франциск от Асизи" отсреща, който пък е много красиво осветен през нощта.

33 Gastronauts image

Промените са засегнали не само мебелировката - менюто на 33 Gastronauts е преминало в летен режим, тоест в него изобилстват свежи сезонни продукти и морски дарове. Отдавна харесваме веджи бургера с гъби и тофу, затова се зарадвахме много и на другите сезонни вегетариански предложения - печения патладжан в пергамент с яйце, домати, амба, сусам и гремолата, както и великолепния пълнен кадаиф с козе сирене, патладжан на жар и салса от печен домат. Може и да сме далече от брега, но пък знаем, че тук рибата винаги е прясна, а сред предлаганите такива ястия веднага се насочваме към новия краб бъргър - рак с мека черупка, печено яйце, домат, билково сирене и спанак.

33 Gastronauts image

Списъкът с предлагани напитки е доволно изчерпателен - включва малка селекция крафт бири, хубави ракия, узо, грапа и уиски, но във винената листа нещата са дори по-интересни. В 33 Gastronauts българското вино винаги е било на почит и тук редовно добавят продуктите на някоя местна изба, но този път са решили и да кривнат леко встрани от тази изпитана концепция. Това лято, освен родните етикети, в ресторанта за първи път предлагат вина от Лангедок - най-големият винарски регион не само във Франция, но и в света. За качествата на френското вино и завидната тамошна традиция няма дори да се пробваме да ти разказваме тук - те са известни надлъж и на шир.


Покрай мега изкушаващите, чисто вегетариански ястия (общо 14) и чудесното френско розе, не успяхме да стигнем до тортилата със скариди, крем сирене с хрян и бейби листа от цвекло, затова си обещахме съвсем скоро да се отбием пак през Гастронавтите. Защото хубавата храна е като пътуване, което искаш да предприемеш отново и отново.

Текст Никола Шахпазов/ Фотография Славея Йорданова

Познава, че някой е влюбен по миризмата и е сигурна, че миглите на бога на любовта са сърца