5 съвета за оптимален прием на протеин

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако от доста време приемате протеин, но нещо не сработват нещата и ви се иска да напреднете повече с вашите усилия, то един от най-добрите начини е да се замислите къде може да грешите.

Щом четете този текст означава, че вече сте си задали този въпрос. Целта на изложената тук информация, е да помогне на всеки, които изпитва трудност с това да получи резултати след прием на протеин.

1. Приемайте го по два пъти на ден

Сутрин тялото преминава през няколко етапа, като един от тях е анаболен и трае няколко минути. В този период вашето тяло разгражда мускулните тъкани до по-основна степен, премахвайки еластичността на протеиновата структура, която ги изгражда.

С прием на протеин сутрин и след тренировка, вие намалявате прозореца на анаболните процеси и удължавате времето на катаболните процеси, тоест растете повече и намалявате по-кратко време.

2. Възползвайте се от естествени протеини

Ако взимате животински протеин и не ви се получава обемът, който искате, тогава може би трябва да пробвате с растителни протеини. Те са особено ефикасни при хора с непоносимост към лактоза или животински продукти.

Може би именно там е проблемът – а може би не го приемате правилно и трябва да промените начинът си на прием.

3. Вижте дали растителният протеин не е по-добър за вас

Ако имате непоносимост към животински продукти и лактоза, тогава може и да се обърнете към растителните протеини.


Те могат да ви помогнат да постигнете растежът и обемът, който търсите, без да вкарват вашето тяло в алергична борба срещу набезите на грешно идентифицирани външни стимуланти.

Така също намалявате възпалителните процеси в организма, просто трябва да приемате растителния протеин по-дълго време, за да получите някакви резултати.

4. Прием на протеин в анаболния период

Както споменахме по-горе, през деня протичат естествени анаболни процеси без значение дали тренирате или не. Тези процеси се случват зарад естествена хормонална цикличност през, която организма преминава при естествени стимули като слънце.

Можете да се възползвате от тези етапи и да се опитате да ги намалите, за да намалите анаболните процеси, които намаляват вашия напредък. Приемайте протеин именно сутрин, когато първия такъв процес протича.

5. Спиране на анаболните процеси с протеин

Ако не знаехте, след тренировка също протичат анаболни процеси, затова спортистите се възползват от това и пият протеин на прах точно след края на тренировката.

Анаболните процеси намаляват във времетраенето си именно заради приема на протеин, който тялото си набавя по естествен път чрез разграждане на мускулите. Като вкарвате външен, тялото няма нужда от това да разгражда мускули, за да си го набави.

За повече съвети за фитнес и спорт, за страхотни хранителни добавки и протеин можете спокойно да постите Workout.bg – най-новият и голям онлайн магазин за фитнес добавки в България.