Бетиндекс разкрива какво се случва с отборите, които останат без играч №1

icon
Sofialive.bg
Източник: betindex.net

Отпадането на Карим Бензема от състава на Франция за Мондиал 2022 предизвика истински шок в лагера на световните шампиони. Коронован едва преди месец напълно безапелационно като носител на Златната топка, голмайсторът на Реал Мадрид получи най-голямото индивидуално признание във вече доста внушителната си кариера. Но почти без да има време да се окъпе в блясъка на славата, френският нападател потъна в тъмната страна на футбола - изтощителният ритъм взе своето, а в желанието си да се върне по-бързо на терена, Бензема влезе в спиралата на серийните контузии.

Последната от тях се случи на тренировка броени дни преди старта на “петлите”, които преди да помислят за нова титла ще трябва да развалят проклятието световните шампиони в последните 3 шампионата на планетата неизменно да отпадат още в груповата фаза, когато дойде време за защита на трона. И така Златната топка няма да блести на най-големия футболен форум, а от Бетиндекс отбелязват факта, че това се случва за първи път от 44 години насам.

За последно актуалният носител на най-значимия индивидуален приз във футбола не е имал възможността да блести на Мондиал през 1978 г. Става дума за тогавашната звезда на Борусия Мьонхенгладбах Алан Симонсен, който в анкетата на “Франс Футбол” за 1977-ма изпреварва с минимална разлика аса на Ливърпул Кевин Кийгън и изгряващия бъдещ трикратен носител на наградата Мишел Платини. Но причината Симонсен да не блести на световното в Аржентина е съвсем различна - Дания просто не успява да се класира, завършвайки едва на трето място в квалификационната си група в зона УЕФА.

Единственият друг случай, в който актуалният носител на Златната топка към момента на откриването на Световното първенство, не участва във форума, отново е свързан с футболист на Реал Мадрид. Но тази история ни отвежда още две десетилетия назад във времето. Алфредо ди Стефано е безспорната суперзвезда на онзи величествен отбор от черно-белите снимки, който триумфира в пет поредни издания с Купата на европейските шампиони. Но Русата Стрела е един от най-великите играчи, които никога не са блестели на сцената на Мондиала. Роден в Аржентина, Ди Стефано играе за цели три национални отбора в кариерата си - освен цветовете на своята родина той защитава и тези на Колумбия и Испания. Но в годината, в която получава първата от двете си Златни топки, Ла Фурия Роха с Ди Стефано в редиците се проваля в квалификациите за Световното първенство в Швеция.

Нито един отбор с носител на Златната топка в редиците си не е триумфирал с титлата

Върховният индивидуален приз във футбола обаче се явява лоша поличба за националния отбор, в който блести неговият притежател. Нито един играч не е печелил Световната купа като актуален носител на Златната топка. 13 играчи са стартирали Мондиал като №1 в Европа или света към датата на откриването, като на един от тях това се случва два пъти - Кристиано Роналдо. Петима легендарни футболисти достигат до финал като носители на приза - първо го постига Джани Ривера с Италия през 1970 г., следван от Йохан Кройф с Нидерландия през 1974 г., Карл-Хайнц Румениге с ФРГ през 1982 г., Роберто Баджо с Италия през 1994 г. и Роналдо с Бразилия през 1998 г.

Трябва ли това да притеснява Франция? “Петлите” се провалиха при защитата на първата си световна титла от 1998-ма, като четири години по-късно капитулираха още в груповата фаза на първия азиатски Мондиал в Япония и Република Корея, без да отбележат дори един гол. Но пък дали сега ще сработи проклятието на Златната топка, при положение, че Бензема няма да играе? А и трябва да се има предвид, че при всички предишни световни първенства носителят на индивидуалния приз е отличен за предишната календарна година, докато нападателят на Реал Мадрид получи наградата за изявите си през тази или по-точно за целия сезон 2021/22. Ако погледнем кой спечели през миналата година, притесненията би трябвало да са в лагера на Аржентина, тъй като през 2021-ва Лионел Меси прегърна рекордната си седма Златна топка. “Петлите” и “гаучосите” безспорно са сред основните фаворити за Световната купа, а ако завършат първи в своите групи, единствената възможна среща за тях е на финала в Катар.

Дидие Дешан не потърси заместник на Бензема

Още след като стана ясно, че носителят на Златната топка отпада от състава на Франция, селекционерът на световните шампиони обяви, че няма да вика друг футболист на негово място. Решението на Дешан донякъде е изненадващо, но при наличието на звезди като Килиан Мбапе, Антоан Гризман, Усман Дембеле и Оливие Жиру в атака може да се каже, че отсъствието на Бензема е удар, който световните шампиони могат да преодолеят.


И като погледнем към старта на Аржентина и Франция на Мондиал 2022, то изглежда проклятието на миналогодишната Златна топка се прехвърля именно върху южноамериканския колос. А “петлите” стартираха убедително срещу Австралия и впечатлиха с офанзивния си талант, с който Дешан разполага в изобилие и без най-добрия играч от последния сезон. А все пак Les Bleus спечелиха световната титла преди 4 години без Бензема в състава си...