Четирите нива на благосъстояние

icon
Sofialive.bg
Източник: Pexels

Отношенията ни с парите като са танго - една стъпка напред, две назад. Печелим, харчим, работим повече, иска ни се да печелим още повече и сякаш никога няма да стигнем до онова вътрешно удовлетворение, че парите ни стигат.

Въпросът с парите е много повече емоция и много по-малко въпрос на цифри. Как се отнасяте към парите си е много по-важно от това колко пари имате. И без значение колко харчите, вашето ниво на благосъстояние се определя от поведението ви, а не от сумата.

Ето кои са четирите нива на благосъстояние:

Ниво 1

Имате лоши кредити, необслужвани задължения и не успявате да спестите пари. Това е профил не само на хора, но и на компании, които са управлявани лошо. Техните собственици, макар и “притежатели” на предприятие, не могат да се похвалят, че имат благосъстояние.

Ако сте на това ниво, погрижете се първо за кредитния си рейтинг. Изчистете лошите вземания и се обръщайте към онлайн кредити само в случаи, когато ще спечелите от взетите пари - за образование, за инвестиция, за стартиране на бизнес.

На това ниво хората често са склонни да се оплакват, че друг им е виновен. Това, за съжаление не е вярно, тъй като единствените отговорни за нашата финансова дисциплина сме самите ние.


Ако изпитвате трудности да определите кредитния си рейтинг или да се ориентирате при искането на онлайн кредити, може да се посъветвате с кредитните консултанти на easycredit.bg

 

Ниво 2

Хората на това ниво са открили своето признание и работят усилено. Ако настоящата ви работа не ви удовлетворява, направете възможното да се преквалифицирате и да промените ситуацията си. Тя няма да се промени от самосебе си.

Със смяната на попрището ще се повиши и мотивацията ви за работа, а оттам - и доходите ви. Когато човек се чувства полезен, вътрешното му удовлетворение нараства.

На това ниво е моментът за изчистване на всички заеми и създаването на добра финансова дисциплина - ясно разпределение на разходите, план за погасяване на онлайн кредитите и отказ от харчене на пари за незначителни неща.

 

Ниво 3

Тук вече имате свободата да спестявате, защото сте овладели умението да живеете под възможностите си, т.е не харчите цялата си заплата за удоволствия, а сте фокусирани върху спестяването на пари и подобряване на благосъстоянието.

По правило, всеки от нас трябва да има т.нар авариен фонд - спестени пари в размер на 3 заплати, които да позволят да посрещнете належащи нужди или евентуална безработица.

Хората от ниво 3 имат такъв фонд и той непрекъснато се увеличава.

 

Ниво 4

Тук попадат хората, които умело инвестират парите си, развиват собствен бизнес и имат поне още един източник на доходи (отдават имот под наем, печелят от лихви или са съдружници в бизнес, който не е основното им занимание).

Както във всички други сфери на живота, така и финансовата дисциплина и просперитет е нещо напълно постижимо, стига да се спазва основно правило - да харчим по-малко, отколкото печелим.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.