До колко важна е ролята на шапките за комини?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Без значение колко е стара една сграда тя има комин. Онези от вас, които смятат, че само къщи, вили, хижи и други едноетажни сгради имат нужда от димоотвод грешат. Дори при панелните и тухлените жилищни блокове както и при новите кооперации строителите са предвидили изглаждането на комини. Тяхната задача не е свързана само с отвеждането на димните газове, които произвеждат уредите при изгаряне на дърва, въглища, пелети и други горива. Оказва се, че са необходими и за отвеждането на влагата и миризмата при готвене от системата за аспирация. Как обаче можете да защитите комина от климатичните промени, които могат да причинят влизане на замърсявания през отвора, вода, вятър и други? Специалисти споделят, че използването на шапки за комини е задължително. На какво се дължи тази препоръка ще споделим в днешната тема.

Защо е важен елемент от димоотводната система?

Както шапките, които носим през зимата и летния сезон така и аксесоарите, известни като коминни шапки имат защитна роля. Задачата им е свързана с това, че предотвратяват:

  • Влизането на дъждовна вода директно в отвора на димоотвода;
  • Елиминират риска от попадане на различни видове предмети като клони и пера, които могат да се възпламенят от високата температура при използван на отоплителен уред през зимата;
  • Защитават от поражения вътрешността на комина като прогизване на мазилки и разрушаване на тухли;
  • Не позволяват на силния ураганен вятър да върне обратно изгорелите газове към уреда.

Изключително ключова защитна функция имат тези димоотводни елементи. Безспорно, когато се избере за една добра и сигурна шапка то можете да бъдете спокойни, че сте предотвратили редица инциденти, които могат да причинят материални щети на имота ви. Шапките се прилагат на всякакъв тип комини, както на тези за отоплителните съоръжения така и за аспирацията, без значение дали става въпрос за къща, блок, вила или кооперация.

Практични и естетични

Архитекти споделят, че ролята на шапките след 40 -те години на миналия век е била позабравена. Само 40 години по-късно с поставянето на нови строителни стандарти се оказва, че възниква отново необходимостта от това да се предвиди инсталирането на шапка, която би могла да ви спести доста тревоги и неволи в грижата за сградата.

Наред с основните защитни функции, които този димотводен елемент има е факт, че на пазара се предлагат все по-атрактивни и допринасящи за естетичния облик на покрива варианти. Така, че в случай, че искате да внесете повече шик и комфорт то определено можете да разчитате на функционални и красиви изделия, които придават завършеност на покрива.

По отношение на използваните за изработката материали можете да разчитате на:

  • От стомана;
  • Иноксови;
  • От мед;
  • Кремидени;
  • От бетон и други.

Освен това според спицификата на димотвода и неговите размер и форма можете да избирате измежду кръгли, квадратни, плоски и с формата на животни. Не пренебрегвайте необходимостта от този елемент, а създайте условия за ефективно използване на отоплителните и аспирационните съоръжения като инвестирате във високоефективни и практични модели шапки за оптимална защита на комина.

Принципи за инвестиране


Едни от най-евтините варианти са именно тези от неръждаема стомана. Те са лесни за инсталиране и освен това са изключително удобни, здрави и надеждни. Предлагат се в огромно разнообразие и определено се характеризират с това, че много атрактивни и естетични.

Предстоящата подмяна или поставяне на шапка на комина е необходимо да бъде съобразено с:

  • Размерите на отвора на комина;
  • Вид на горивото, което обичайно се използва при отопление на имота;
  • Гаранция за издръжливост на шапката на влага, химични реакции и климатични промени;
  • Специфика на монтажните дейности;
  • Цени.

Определяме тези димоотводни аксесоари като необходимост. Те могат да ограничат настъпването на неприятни инциденти по време на отоплителния сезон с ефективността, която гарантират по отношение на свеждането на риска от замърсяване на комина.

Статията е написана съвместно с Аcademica