Фондация "Нашият дом е България" организира четене на Библията за мир

icon
Sofialive.bg
Източник: .

Молитвени четения на Светотото писание ще има и занапред

Избрани пасажи от Библията бяха публично прочетени от миряни около фонтаните пред НДК в София. Всичките мъдри мисли бяха пасажи от различни Евангелия, но общото между цитатите беше, че те бяха насочени срещу войните по света – в Украйна, в Газа и на други места. По-скоро дори тези свети думи бяха за мир и добротворчество – думи, които са повече от необходими на цялото ни общество през тези неспокойни дни.

Идеята е на архитект Пламен Пламенов Мирянов, който отдавна се е посветил на Божието слово и неговото изследване и цитиране. Пламен, който е основател на фондацията „Нашият дом е България“ бяха поканили пред Националния дворец на Културата имена като известния телевизионен и радио водещ Ники Кънчев, актрисата и преподавател в НАФИЗ Надежда Панайотова, отец Борис от храм „Преображение“. Всички те заедно изпълниха този своеобразен поетичен спектакъл. На библейските слова много точно музикално съпровождаше „Кварто квартет“ с първа цигулка Иван Пенчев, които изсвириха някои класически произведения.

На присъстващите стотици хора беше прочетено: Слушали сте, че бе казано: „око за око, и зъб за зъб. Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата. И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха. И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две. Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.

И оше: слушали сте, че бе казано: „Обичай ближния си, и мрази врага си“. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?


И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?

Господ е наречен Княз на Мира от пророк Исаия и затова особено актуално прозвуча цитатът:

“Защото Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира.”

‭‭Книга на пророк Исаия‬ ‭9‬:‭6‬ СИ‬‬‬‬‬

„Нашият дом е България“ замисля още подобни публични четения. Следващото събитие ще е на 11 ноември през деня във Военния клуб в София по време на международната конференция „Либерал екстремизъм“.

Още едно четене ще има и на 24 ноември – отново в София.

През отминаващата година фондацията вече осъществи няколко грандиозни музикални спектакъла под открито небе и в страхотен природен декор. Първият беше „Покров Богородичен“ около 15 август на плискащите се морски вълни на порта край Царево. В него се включиха Маргарита Хранова, сестрите Вели и Ива Костадинови, Деси Добрева, Янко Лозанов, Невена Цонева, иподякон Пламен Бейков, женски хор с диригент Ваня Монева и още много други артисти.

Другото голямо артистично събитие на фондацията беше концертът „Животворение“, който се състоя край Мелник. В него също прозвучаха текстове от Библията миксирани с класически симфонични произведения, фолклорни напеви и популярни песни.