Голям коледен концерт с участието на "Б.Т.Р" събира средства за православно училище

icon
Sofialive.bg

В навечерието на Рождество Христово фондация “Нашият Дом е България“ ви кани за четвърта поредна година на тържествен християнски концерт -„Новорождение“ в прослава на Словото Божие. Това пиршество от различни звуци ще се състои на 20 декември от 19:30 часа в голямата зрителна зала на Софийска опера и балет. В Операта ще прозвучат вековни църковнославянски песнопения, както и емблематични християнски и традиционни български фолклорни песни. Вокалните изпълнения ще бъдат съпътствани от качествен художествен прочит на текстове от Свещеното писание на фон на симфонични изпълнения от класически оркестър и дори оперни арии. Тази година в концерта за първи път ще прозвучи и здрава, но и лирична рок музика, представена от легендарната група „Б.Т.Р.“  

В Благотворителния рождественски концерт в прослава на Богомладенеца ще участват с църковнославянски песнопения Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов. Дебют ще направи и Смесения хор при храм "Света София" с диригент Славил Димитров, който беше създаден неодавна. Музиканти от Софийската филхармония също ще бъдат на сцената.  За фолклора ще погрижат солисти от ансамбъл "Филип Кутев. Зрителите в залата ще видят фолклорната легенда Гуна Иванова заедно с внучките си Ива и Велислава Костадинови, които ще изпълнят богородична коледна песен. Квартет “Армейска песен” също направи интересен преход от вонските песни към традиционните песнопения. Класическата музикална част ще бъде поверена на Братя Владигерови - Александър и Константин, които са внуци на Панчо Владигеров. Основни участници в тези концерти са и струнен оркестър “Quarto Quartet”.   Женски хор “Нуша” със солист и диригент Нели Андреева ще пренесе публиката в дълбоките води на християнските песнопения. Оперната прима Олга Цветкова с ария ще се превъплати в царица Десислава.

„Б.Т.Р.“ ще се представят с тяхна коледна песен, както и със специална акустична аранжировка на техните популярни хитове. Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите Мариан Маринов и Янко Лозанов и водещите на концерта Галина Димитрова и Пламен Пламенов Мирянов, който е и основен двигател на този рождественски концерт.

Тази година събраните средства ще бъдат дарени от фондация „Нашият дом е България“ на първото и единствено изцяло православно училище „Свети седмочисленици“ в Ловеч. Училището сега е до 4 клас и е под закрилата на ловчанския митрополит Гавриил, като идеята е да стане до 7 клас. В училището всеки час започва с молитва.

Нека се зарадваме за Рождеството на Господ Иисус Христос, нека се зарадваме за Словото на Живота, нека се зарадваме за Пресветата, която роди Спасителя на света! Очакваме ви на концерта!

Билети продажба: https://www.operasofia.bg/buy-tickets/2653