Гришо отново е близо до Топ 20! До къде може да стигне най-добрият български тенисист?

icon
Sofialive.bg
Източник: GettyImages

Григор Димитров се представи много добре в третия турнир от Големия шлем, като достигна до четвъртия кръг на “Уимбълдън”. Благодарение на това най-изявеният български тенисист отново се доближи до Топ 20 в световната ранглиста, като само 55 точки зад аржентинеца Франсиско Серундоло го оставиха на 21-ва позиция. Но прогресът с три места в класацията на ATP е факт, а самото представяне на Гришо на корта подсказва, че той е способен да направи нещо повече до края на сезона.

Присъствието му в мейджър турнирите подсказва за това, което можем да очакваме. От 7Sport.net отбелязват, че за първи път от 6 години насам Димитров достига поне до трети кръг на Australian Open, “Ролан Гарос” и “Уимбълдън”. Вярно е, че в нито един от трите турнира от Шлема през този сезон не проби до четвъртфинал или полуфинал. Последното стъпало преди мача за титлата си остава и връх за Гришо в надпреварите от голямата четворка - достигал го е навсякъде по веднъж освен в Париж.

Топ 10 е реалистична цел за Димитров

А паралелът с 2017-та не е случаен - това е най-силната година в кариерата в кариерата на българина. Тогава той триумфира с титлата от финалите на ATP в Лондон и се изстреля до трето място в световната ранглиста. Възможно ли е отново да се доближи до тези висоти? Според треньора му Дани Валверду най-добрата част от спортния път на хасковлията все още е в бъдещето, а не в миналото. Като имаме предвид, че на “Уимбълдън” той победи категорично №10 в света Франсис Тиафо, то очевидно Гришо няма проблеми да се справя с противници от Топ 10. Доказателство е и успехът му на корта по-рано през сезона срещу Тейлър Фриц. Не беше толкова далеч и от позитивна развръзка срещу Холгер Руне в 1/8-финалите на “Уимбълдън” - българинът взе първия сет, а в следващите два отстъпи след тайбрек.

Така че завръщане в челната десетка на световната ранглиста е напълно реалистична цел за Димитров. Това зависи от неговото постоянство и от това как ще се представи по време на летните месеци. Плюсът за първата ни ракета е, че няма точки, които трябва да защитава от миналата година. В периода от август до средата на октомври 2022-ра той беше влязъл в лоша серия, като в 7 поредни турнира отпадаше в първия или втория кръг. Така че ако в следващите два месеца запише по-високи класирания, прогресът на Григор в световната ранглиста ще продължи. Той вече игра един финал тази година - не му се беше случвало от 5 години насам, защо да не му се усмихне щастието дори да спечели трофея от някой от предстоящите турнири.

Всъщност, Григор Димитров продължава да бъде един от най-талантливите и атрактивни тенисисти в тура. Вижда се, че не му е лесно срещу настъпващото младо поколение, но макар и вече със статут на ветеран на 32 години, асът от Хасково с постоянно жителство в Монте Карло няма намерение да се предава. Има само двама тенисисти, срещу които в момента Гришо сякаш няма шансове - това са изнеслите изумителния финал в Лондон Карлос Алкарас и Новак Джокович. Останалите съперници, включително и такива като Даниил Медведев, Каспер Рууд и Стефанос Циципас, не са толкова страшни за българската звезда. Така че пътят напред и нагоре е открит, само от Григор зависи докъде ще стигне.