Как да познаем кога един лаптоп е качествен

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

На световния пазар за компютърна техника се предоставят множество производители. Техните модели притежават различни параметри и видове функции.

С голямото разнообразие обаче, потребителите са поставени пред риск, защото не всички настолни компютри и лаптопи отговарят на високата рецензия, която са предоставили търговците, посредством своите консултанти или реклами.

В такъв случай, преди да закупите даден модел, трябва да се уверите в неговото качество. Ако не можете да прецените сами, е добре да се консултирате със специалисти, споделят от онлайн магазин Plasico.

Как да се насочите към конкретен модел, ако нямате познания

Независимо дали избираме нов или втора употреба, лаптопът има специфични характеристики, на които не винаги потребителите обръщат внимание, а те са критерий за качеството.

Качествени лаптопи

Най-сигурният начин е да потърсите професионалист в областта, който да ви разясни тяхното влияние, както и да ви насочи към конкретни модели, посочват от Plasico. Когато установите контакт, преди да ви даде насоки, е добре да обясните какви са вашите очаквания, нужди, които да бъдат покрити, каква е целта на употреба, какви функции държите устройството да притежава, както и какви средства сте склонни да дадете за закупуването му.

В случай обаче, че нямате близък такъв, на когото да имате доверие, можете да разгледате интернет търсачките, където ще откриете ревюта, напомнят от Plasico. Те могат да бъдат както писмени, под формата на статии, така и предоставени под формата на видео, качено в интернет пространството. Там ще откриете всички параметри на избрания лаптоп, необходимите данни, цените и дори оценки от реални ползватели, според които да разберете обективно дали е качествен.

Кои са основните параметри, според Plasico, които определят качеството


Специалистите от Plasico селектират най-основните параметри, които имат влияние върху качеството. Те са:

  • Процесор – той е един от най-важните компоненти, на които трябва да обърнете внимание, защото се определя като “мозъкът” на устройството, коментират от Plasico. Най-важните фактори, които оказват влияние за работата на процесора, са марката производител и количеството на ядрата, които се използват. На пазара за компютърни компоненти има две марки, които оглавяват класациите, а ядрените им процесори варират – има както с по 2,4,6, така и по 10, 12, 16 ядра;
  • Цели на ползване – необходимостта от високи параметри, като многоядрен процесор от най-горен клас, се определят от целите на ползване на лаптопа. Ако искате да го използвате за използване на сложни програми, то е добре да заложите на многоядрен процесор с повече ядра;
  • RAM памет – оперативната памет има изключително важна роля в качеството на задачите и лекотата, с която се извършват. По-високата RAM памет осигурява по-голяма възможност за обработване на данни едновременно;
  • Екран – размерът се определя в инчове и има важно значение. Ориентирайте се към модел, който ще ви бъде удобен за извършване на необходимите действия;
  • Звукова карта – много важен компонент, който влияе на качеството. Тук отново има две основни марки, които държат класациите. С добрите параметри на звуковата карта не трябва да се прави компромис;
  • Хард диск или SSD диск – наличието на SSD диск често определя цената и качеството. SSD дискът може да бъде вграден в устройството, като по този начин повишава скоростта, обема на паметта, сигурността по отношение на снимки, документи и музика, които се съхраняват;
  • Батерия и издръжливост – Животът на батерията е параметър, който често остава пренебрегван, а влияе пряко върху качеството. Избирайте модели, чийто посочен живот на батерията е по-висок, защото производителите посочват параметри, засечени в идеални условия, каквито рядко съществуват.

Кои са допълнителни фактори, които влияят на качеството

Освен основните параметри, които определят дали един лаптоп е качествен или не, има и допълнителни фактори, които ще повлияят на дългия експлоатационен срок на устройството.

Колкото и да е качествен един лаптоп, е важно и как се грижите за него, напомнят от Plasico. Една от основните причини за понижаване на функциите, производителността, е разваляне на батерията, защото по този начин се губи основното предимство, което преносимият компютър притежава – предимството да бъде мобилен.Има много начини на третиране, които потребителите пренебрегват.

Много е важно да зареждате устройството правилно, споделят от Plasico. Когато достигне близо до минимума си, е добре да презаредите. Специалистите от Plasico коментират, че пълното изразходване на батерията многократно, може да скъси живота й.

Излагането на лаптопа и батерията на високи градуси също е нещо, което трябва да се избягва, защото литиево-йонните батерии са най-издръжливи на умерени температури.

Ако преносимият ви компютър отделя високо напрежение, което повишава температурата, е добре да се снабдите с подходящ охладител, който да регулира градусите и да не позволява прегряване, което от своя страна е застрашаващо за устройството.

В случай на повреда – не чакайте, съветват от Plasico. Добре е и при най-малката промяна в начина на работа, производителността, поява на звукови и писмени сигнали, да направите профилактика в сервиз.

Съвети от Plasico

Що се отнася до избор на качествен лаптоп, специалистите от Plasico съветват:

  • Преди да се насочите към даден модел, прочетете оценките и рецензиите, които са обективни и могат да са ви от полза;
  • Разгледайте посочените параметри и ги проучете, преди да направите окончателен избор;
  • Съобразете марката на лаптопа, но не се осланяйте само на известността на бранда;
  • Обърнете внимание на посочената гаранция. Независимо какъв модел изберете, добре е да притежава дълъг гаранционен срок;
  • Ако не бързате да закупите лаптоп на момента, нямате достатъчно средства да си позволите по-висок клас, изчакайте промоциите, които търговците периодично предлагат;
  • Не се ограничавайте само до избор на лаптоп от физически магазин, много онлайн сайтове предоставят изгодно същите модели, притежаващи същите характеристики, но с големи намаления в цените;
  • Ако не притежавате необходимата сума, но сте притиснати от обстоятелствата и спешно ви трябва нов лаптоп, се ориентирайте към търговци, които предоставят разсрочено изплащане с добър лихвен процент и условия, които ще ви устройват.