Как да се обличаш добре, когато имаш интервю за работа

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Когато отиваме на интервю за нова работа, е изключително важно да изглеждаме елегантно и да се чувстваме уверени, споделят от ТЕОДОР. Точно затова е от голямо значение каква визия ще изберем, тъй като правилният стайлинг е голяма част от първото впечатление, което ще оставим. Задължително е то да е добро.

Нека обобщим какво е интервюто. Всъщност това са преговори, в които се постигат споразумения между работодателя и кандидата за съществуващото свободно място. Така че, работодателят обявява сумата, за която е готов да купи знанията, уменията и опита на кандидата, а последният изразява желание да ги продаде. В допълнение, работодателят обикновено избира от няколко кандидати за мястото. Ако сте наравно с другите кандидати, може да се окаже, че точно външният ви вид може да повлияе на окончателното решение, съветват от TEODOR.

Мъжки дрехи TEODOR

Важни насоки от ТЕОДОР

  • Добре известно е, че когато купуваме продукт, първо, разглеждаме опаковката, а понякога вземаме решение въз основа на това колко много харесваме външния му вид. Така ще погледнат и на вашата визия – оценително, щателно, претегляйки всички плюсове и минуси, напомнят от ТЕОДОР.
  • По правило, първата среща на кандидат за свободно място се провежда с мениджър на Човешки ресурси, който няма да може да оцени вашите знания и способности. След разговор с вас зависи от него дали ще преминете следващия етап. Мениджърът на ЧР ще оцени как ще се впишете в екипа. Дори и да имате уникални знания и опит, ако външният ви вид не съответства на дрескода, приет във фирмата, шансовете ви за получаване на работа ще бъдат минимални, споделят още от TEODOR.
  • Ако искате да преминете през първия етап на интервюто и да стигнете до среща с главния мениджър, тогава нека поговорим за това, което трябва да носите. Първо, трябва да съберете цялата налична информация за компанията, в която ще кандидатствате., съветват от TEODOR. По-точно, за това какъв е дрескодът в тази компания. Говорим за правилата за поведение и външен вид, и дрехите на служителите. Те ще трябва да бъдат спазвани в краткосрочен план, независимо от това дали ви харесва или не. Ако не е възможно да разберете какъв вид дрескод има фирмата, по-добре е да се заложите на официално облекло, като класически мъжки бизнес костюм, съветват още от ТЕОДОР.

Какво говори костюмът за вас, споделят от ТЕОДОР

Тежест и елегантност – това е, което се изисква в отговорна позиция, разказват от TEODOR. Класическият бизнес костюм напълно съответства на тези определения. Има дори проучвания на психолози, според които претендент в костюм е почти автоматично свързан с набор от черти като усърдие, отговорност, висока ефективност, сериозност и прагматизъм. Това са и качествата, които са необходими за един успешен лидер. Мъжете в костюм винаги лъхат на увереност и отговорност, така че това определено е добро решение за визия за интервю, без значение от позицията за която кандидатствате, разказват от TEODOR.

Няколко правила от ТЕОДОР за обличане преди интервю

За да сте още по-уверени във визията си, от онлайн магазин за българска мъжка мода ТЕОДОР дават някои насоки за това как трябва да изглеждаме преди да отидем на интервю за работа:

  • Костюм – класически тъмносин или бизнес костюм от две части ще бъде перфектният избор в деня на вашето интервю, споделят от TEODOR. Не си правете експерименти с ярки цветове точно в този ден. Заложете на семпла, но достатъчно представителна визия. Ако не носите толкова официални дрехи, не се притеснявайте да облечете и елегантен сет – сако с дънки или панталони, комбинирани с подходяща риза. В тази комбинация вратовръзката не е задължителна;
  • Риза – изчистена бяла риза, с дълъг ръкав и класически модел. Подбирайте добре кройката на модела, който сте избрали. В никакъв случай не трябва да ви изглежда като подарена. Ако имате намерение да сложите папионка или вратовръзка, внимавайте дизайнът на ризата да е подходящ за това, съветват от ТЕОДОР;
  • Вратовръзка – за интервюто се препоръчва да носите класическа копринена вратовръзка. На първата среща с работодателя винаги е по-добре да изглеждате по-формални, като по този начин наблягате на вашата почтеност и уважение към събеседника. Има правило, според което ризата трябва да бъде по-лека от костюма и вратовръзката. Отново не правете експерименти с ярки цветове, а използвайте семпли тонове, като тъмносиньо, сиво и други, споделят от TEODOR. Внимавайте да е добре съчетана с останалата част от тоалета ви;
  • Аксесоари – добавете към вратовръзката подходяща игла, която да я държи прилежна през цялото време. От ТЕОДОР споделят още, че е добре да носите часовник, тъй като това е отличителен белег на сериозните хора. Тези дребни на пръв поглед детайли всъщност правят голямо впечатление;
  • Обувки – съобразете ги с цялостното си облекло. Ако сте избрали да бъдете с костюм, то със сигурност трябва да заложите на качествена официална обувка, предупреждават от TEODOR. Абсолютно задължително е да са добре изчистени и силно препоръчително е да са минати с лак, за да изглеждат още по-добре. Разбира се, това не важи за велурените модели;
  • Чорапи – задължително в тъмен цвят. Ярките и забавни варианти са изключително неподходящи за такъв случай. Най-добре е да заложите на чисто черни, със средна дължина, казват от ТЕОДОР;
  • Колан – съвсем спокойно можете да съчетаете цветово обувките, колана и вратовръзката. Така ще имате добър акцент. Все пак не е нужно всичко да е в един и същи цвят, споделят от TEODOR.

Допълнителни съвети от ТЕОДОР

Различните професии обаче имат свои стилистични черти и е по-добре да ги вземете предвид, съветват от TEODOR. Ако ви интервюират за позицията на дизайнер, тогава модата и творческите аксесоари ще покажат вашата личност, която ще "играе" в ръцете ви. Ако отидете в банката, препоръчително е да търсите формални аксесоари – външният ви вид трябва да бъде възможно най-семпъл. Имайте предвид, че невинаги да сте модерни, означава да сте добре облечени.

И, разбира се, преди интервюто, не пренебрегвайте услугите на фризьор, напомнят от TEODOR. Поставете прическата си в ред. Целият ви външен вид трябва да казва на работодателя, че сте човек, на когото може да се вярва и че сте се подготвили достатъчно добре за интервюто, тъй като наистина се интересувате от свободната позиция.