Как работната атмосфера влияе върху производителността на служителите?

icon
Sofialive.bg
Източник: Unsplash

Успехът на всяка организация до голяма степен зависи от производителността на нейните служители. Добрата работа обаче изисква да бъдат предоставени добри условия на труд. Над 67% от хората, търсещи работа, смятат за особено важно да работят в приятни условия. Затова всеки работодател трябва да отдели нужното внимание не само когато определя заплатите или предоставя възможности за професионално израстване, но и на благоприятната работна атмосфера.

Ако средата, в която работят служителите, е приятна, те ще се чувстват комфортно, ще бъдат по-ангажирани към бизнеса и ще изпълняват задълженията си много по-ефективно.

Как влияе върху производителността работната атмосфера?

При липсата на идеална работна среда, всички ще се чувстват неангажирани, обременени и нещастни. За постигане на висока производителност и ангажираност има определящи фактори, с които всеки работодател и мениджър по човешки ресурси трябва да се съобрази. Тогава може да разчита на много по-добри резултати.

Положителното въздействие на работната среда върху производителността може да се отчете в следните насоки:

Повече положителни резултати

За по-високата индивидуална продуктивност голяма роля играе позитивната работна атмосфера. За получаването ѝ са от значение съпричастността, осигуряване на здраве за служителите, сърдечните взаимоотношения, изграждането на екип и др.

Намалени отсъствия от работа

Когато работната среда е благоприятна, тя няма да породи стрес, тревожност, прегаряне и др. дискомфортни състояния, които да станат причина служителите да отсъстват от работа.

Стимулиране на креативността и иновациите

Работна среда, в която членовете на екипа се чувстват оценени, могат да изразяват свободно мнението си и имат условия за творчество, ще бъде вдъхновяваща за тях да генерират нови идеи и иновативни решения.

Непрекъснато професионално развитие


Поддържащата възможности за обучение и израстване в професията работна среда насърчава служителите да учат нови неща и да повишават производителността си.

Сътрудничество и взаимно уважение

Координацията между всички в екипа определя ефективността на резултата. Сърдечността, взаимното доверие и сътрудничеството ще бъдат гаранция за качествено и в срок изпълнени задачи.

Признаците, по които може да разберете, че работната атмосфера не е на ниво, са няколко. При намален ентусиазъм на вашите служители или постоянната нужда от назначаване на нови означава, че нещо не работи добре. Показателни знаци за вас могат да бъдат и неспазените срокове поради бавната работа и липсата на мотивация на служителите.

В такива случаи трябва да помислите на какво може да се дължи това и дали с някои промени за подобряване на работната атмосфера няма да успеете да подобрите офис средата си.

Какви начини има за подобряване на работната атмосфера?

За да създадете по-добра работна атмосфера в офиса си, не се изискват големи усилия. Може да започнете с малки промени и постепенно да потърсите още начини в хода на работата.

Привлекателно работно пространство

Добре разработеното работно пространство създава спокойна и уютна атмосфера, предразполагаща към спокойна и приятна работа. Помислете за ергономични мебели, осигуряване на повече естествена светлина или лампи с топло излъчване, за зелени растения.

Погрижете се за поддръжка на офиса в чист и изряден вид. Ако не използвате услуга за почистване, организирайте всяка седмица общо почистване, което ще помогне и за сплотяване на екипа.

Балансирана температура и чист въздух

Всеки служител се чувства добре при различна температура, но за да бъде комфортно на всички, инсталирайте климатик и се договорете за минимални и максимални граници на температурата. Климатикът също ще пречисти и въздуха, но може да помислите и за компактен модел пречиствател за въздух. Замърсеният въздух води до главоболие, бърза умора и може да провокира алергии. Служителите ви ще работят много по-добре на приятна температура и на свеж въздух.

Зона за релакс

Оформянето на релакс зона, в която да има удобни мебели и подходящо кафе решение като вендинг автомат или кафе машина, дава възможност на колегите ви да се отпуснат по време на почивките с чаша кафе и подкрепяща закуска. Такова пространство е и чудесен начин да се утвърди екипната работа и да се сближат служителите.

Ако нямате вендинг машина със заредена бутилирана вода, осигурете достъп до чиста такава чрез подходяща система за пречистване на вода, машина за вода или поне диспенсър с филтър. Когато наблизо има чиста вода, служителите ви ще бъдат мотивирани да пият по-често и няма да се дехидратират, което ще се отрази на производителността им.

Възможност за гъвкаво работно време

Благоприятно се отразява върху добрата работна атмосфера и гъвкавият работен график. Ако позволите на служителите си да работят няколко дни в седмицата вкъщи, да започват работа по-късно или да завършат по-рано, ще повишите удовлетвореността и ангажираността им.

Положително върху ефективността на служителите повлиява и възможността да им осигурите професионално развитие чрез участие в семинари, обучения, курсове и др. Чрез добра организационна култура на работното място могат да се учат също и един от друг, а добрата конструктивна връзка ще допринесе за повече положителни резултати.

За да бъдат вашите служители ентусиазирани и отдадени на целите на бизнеса и постигането им, създаването на приятна работна среда ще повиши не само индивидуалните постижения на всеки в екип, но и успеха на бизнеса като цяло.