Кое масло има най-много Омега 3 мастни киселини?

icon
Sofialive.bg
Източник: FHL

Омега 3 киселините играят изключително важна роля за правилното развитие на тялото ни. Правилното им ниво влияе върху поддържането на нормални нива на холестерола и подпомага работата на мозъка. Чудите се как да ги осигурите на тялото си? Проверете кое от маслата съдържа най-много Omega-3.

Мазнините са ключов енергиен компонент. Без тях тялото ви не би могло да функционира, защото те помагат на тялото да абсорбира витамини и минерали от хранителни вещества. Противно на външния вид, не е задължително те да са причина за наднорменото тегло и затлъстяването, а според много препоръки здравословната, добре балансирана диета трябва да съдържа около 35% мазнини. Въпреки това е много важно какъв вид мазнина избирате. Особено полезни за организма са тези, които съдържат ненаситени мастни киселини (ЕМК), особено Омега-3 киселини.

Omega 3 мастни киселини не се синтезират естествено в организма, така че трябва да се приемат с храна или под формата на подходяща хранителна добавка. Най-богатият източник на EFA са маслата. Вижте къде ще намерите най-много от тях.

Кое масло е основният източник на Omega 3 мастни киселини?

Най-важният източник на omega 3 мастни киселини несъмнено е маслото от тлъста морска риба. Съдържа най-големи количества DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина), т.е. дълговерижни Омега-3 фракции, които са най-важни за вашето здраве. Те подпомагат работата на мозъка – включително усвояването на информация, концентрацията и подпомагат поддържането на нормални нива на холестерола.

Други масла, които имат правилните пропорции между мастни киселини (ключът е доброто съотношение на Омега-6 към Омега-3 киселини) са:

  • мacлo oт чepeн дpoб нa apĸтичecĸa тpecĸa – търсете от oт 100% дивa apĸтичecĸa тpecĸa oт Hopвeжĸo мope. Пpoизвeдeнoто от Nordic Naturals, мacлo oт чepeн дpoб oт apĸтичecĸa тpecĸa e злaтният cтaндapт за качество и чистота. Тяхното омега-з ce пpeдлaгaт в мoлeĸyлнa фopмa нa тpиглицepиди-ecтecтвeнaтa фopмa, ĸoятo ce нaмиpa в pибaтa, и фopмaтa, ĸoятo тялoтo ви нaй-лecнo ycвoявa.
  • ленено масло - в него Омега-3 киселините доминират над Омега-6 трябва да се яде студено и да се съхранява в хладилник, добро допълнение е например към салати;
  • рапично масло – макар и подценявано, то предлага много добро съотношение на Омега-6 към Омега-3 (2:1) и е изключително универсално – действа добре както студено, така и по време на пържене;
  • масло от черен кимион - състои се от 85% EFA.

Препоръчителни са и нерафинираното конопено масло, маслото от авокадо и зехтина, който обаче е по-слаб източник на Омега-3 мастни киселини от споменатото рапично масло.

Малки количества Омега-3 могат да бъдат открити в слънчогледовото, царевичното или маслото от гроздови семки.

Как да осигурим правилното ниво на Омега-3 мастни киселини?


Правилната диета, която включва адекватни количества мазнини, богати на Омега-3 киселини, е най-добрият начин да осигурите на тялото правилното ниво на EFA. Въпреки това, ако искате да сте сигурни, че осигурявате на тялото си точното количество от тази съставка, можете да помислите за хранителни добавки. Така например предлаганите от Nordic Naturals, Хранителните добавки на Нордик Натуралс нaдминaвaт и най-cтpoгитe мeждyнapoдни cтaндapти зa чиcтoтa, oпpeдeлeни oт Eвpoпeйcĸaтa фapмaĸoпeя. Тяхното Омега-3 ce cчитa зa злaтeн cтaндapт зa мacлo oт чepeн дpoб нa тpecĸa. Хранителните добавки са един от начините за допълване на omega 3 киселините в организма. Това решение, до което трябва да се стигне след консултация с лекар, може да се използва и от бременни жени или майки по време на кърмене - особено след като DHA играе важна роля за правилното развитие на детето.