Недвижими имоти в града или провинцията: кое да изберем?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Когато става въпрос за инвестиране в недвижими имоти или закупуване на нов дом, възниква един основен въпрос: "В града или в провинцията?" Докато апартаментите в града предлагат съвременни удобства и близост до всякакви услуги, къщите в селата предоставят спокойствието, което не спира да се търси в днешния урбанизиран свят, уточняват от екипа на Suprimmo.

Какви са предимствата и недостатъците на градските имоти?

Предимства

Един от основните притегателни фактори е разнообразната инфраструктура. В градската среда обикновено може да се намери всичко необходимо – от училища и болници до търговски центрове и спортни комплекси, като освен това, всичко е на няколко стъпки разстояние. От Suprimmo напомнят, че градският транспорт предлага множество удобства – независимо дали предпочитате да пътувате с метро, автобус, или друг вид транспорт, винаги ще откриете бърз начин да стигнете до желаната дестинация.

Недостатъци

Въпреки всички удобства и предимства, животът в града също има своите недостатъци, като един от най-осезаемите, е цената на имотите. Апартаментите и жилищата са значително по-скъпи от тези в провинцията, обръщат внимание експертите от Suprimmo. Освен това, градската среда може да бъде изключително шумна, особено по главните булеварди и търговски улици. Замърсяването също е често срещан проблем, който влияе негативно върху здравето и качеството на живот на гражданите.

Защо да изберем имот в провинцията?

За да се насочите към провинцията, в търсене на своя нов дом, определено трябва да има причина, споделят от SUPRIMMO. В повечето случаи това е спокойствието, защото просторът и тишината там са несравними с градската среда. Освен това, селските къщи често имат по-големи дворове, които позволяват разнообразни дейности на открито. Не забравяйте и екологичната чистота – въздухът обикновено е по-чист и свеж, което прави живота много по-приятен и здравословен.

Как да направим правилния избор?

Преди да направите избор, специалистите от Suprimmo препоръчват да следвате тези няколко насоки:

  • определете своите приоритети – важно е да изясните кое е определящо в търсенето на подходящия дом – близостта до работата и други удобства или спокойствието, което предлага живота на село;
  • консултирайте се с агенция – професионалните брокери може да ви предоставят ценна информация и да ви помогнат да направите информиран избор;
  • посетете различни недвижими имоти – огледите на апартаменти в града или къщи в провинцията, могат да ви дадат по-добра представа за това, което би ви допаднало, съветват от Suprimmo.

Без значение дали предпочитате динамиката на живота в града, или спокойствието на селото, e важно изборът, който ще направите, да съответства на вашите нужди и желания. От Suprimmo препоръчват да се информирате и при нужда да се консултирате с професионалисти в тази област.