Piaget с голямо отличие на „Оскарите на часовникарството“

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/Guliver

Ако Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) е „Оскарите на часовникарството“, то „Aiguille D’Or“ е неговата награда за „Най-добър филм“.

За тази и останалите 13 категории жури от 30 експерти избира печеливши часовници от номинации, подбрани от новосъздадена академия от около 350 души. Тази година най-голямата награда за най-добър цялостен часовник получи марката Piaget за своята Altiplano Ultimate Concept - най-тънкият механичен часовник в света, съобщават от Timedix.bg.

С ширина само 2 мм в диаметър, това е удивителен инженерен подвиг, който изисква самият корпус да бъде включен в движението (като основна плоча). Изработката е наистина изумителна.

Друго голямо признание получи Bugari. Компанията взе наградата „Iconic“. GPHG определя това като разпознаване на „мъжки или дамски часовници от емблематична колекция, която упражнява трайно влияние върху историята на часовниците и пазара на часовници в продължение на повече от 20 години“.

Тази колекция е позната и като Bulgari Aluminium. Тя стартира през 1998 г. и оспори идеите за луксозно часовникарство с провокативната си комбинация от гума и алуминий. Новият вариант обаче взе наградата.

Иначе четири компании спечелиха по две награди тази година: H Moser & Cie, Van Cleef & Arpels, Bovet 1822 и Breitling получиха по две отличия.

Всичко това звучи страхотно, нали? Това бяха само част от марките часовници, които се представиха изключително добре тази година. Само преди десетилетия никой не би могъл да си представи, че на пазара ще има подобни луксозни и иновативни продукти, но това е самата истина...


А нека си припомним и историята на часовниците!

Часовникът, който изобретатели и инженери са разработвали от 16-ти век до средата на 20-ти век, е механично устройство, задвижвано от навиване на пружина, което завърта зъбни колела и след това движи стрелките.

През 60-те години се появява кварцовият часовник, работещ с електричество и поддържащ времето с вибриращ кварцов кристал. Това се оказа радикално отклонение за часовникарската индустрия.

През 80-те години кварцовите часовници превземат пазара от механични часовници, процес, наричан „кварцова криза“. Въпреки че механичните часовници все още се продават на пазара на часовници, по-голямата част от тях през 2020 година имат кварцови механизми.

Един разказ за произхода на думата "часовник" предполага, че тя произлиза от староанглийската дума woecce, което означава "пазач", тъй като градските пазачи са използвали часовници, за да следят дежурствата си. Друга теория предполага, че терминът идва от моряци от 17-ти век, които са използвали новите механизми, за да определят дължината на своите корабни часовници.

Оксфордският речник на английския език записва думата поне още през 1542 година.

Първите часовници, които хората са носили, произведени през 16-ти век в германските градове Нюрнберг и Аугсбург.

Преносимите часовници са станали възможни чрез изобретението на главната пружина в началото на 15 век. Нюрнбергският часовникар Питър Хенлайн (или Хенле или Хеле) (1485-1542) често се счита за изобретател на часовника. Той е един от първите германски майстори, които правят „часовници“. Става дума обаче по-скоро за декоративни часовници, носени като висулки, които са първите часовници, носени на тялото.

Британците преобладават в производството на часовници през по-голямата част от 17-ти и 18-ти век, но поддържат производствена система, насочена към висококачествени продукти за елита. Въпреки че е имало опит за модернизиране на производството на часовници с техники за масово производство и прилагането на дублиращи се инструменти и машини от British Watch Company през 1843 г., именно в САЩ тази система става факт.

Аарон Луфкин Денисън стартира фабрика през 1851 г. в Масачузетс, която използва взаимозаменяеми части, а до 1861 г. управлява успешно предприятие, регистрирано като Waltham Watch Company.

Така часовниците постепенно навлизат в масовото производство, на което се радваме днес!