Рентабилно и предпочитано ли е отопляването с котли на твърдо гориво?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

С покупката на по-голям имот възниква и необходимостта от това да помислите по какъв начин ще можете да го отоплявате икономично. Със сигурност не липсват възможности, които са високотехнологични и могат да спестят доста средства за електричество. Но когато говорим за модернистични способи за осигуряването на топлина и комфорт първоначалната инвестиция, която следва да бъде извършена никак не е малка. Не така стоят нещата в случай, че заложиш на котли на твърдо гориво. Благодарение на тях могат да бъдат отоплявани големи имоти, които се характеризират с отличен потенциал за перспективна експлоатация както и ниска първоначална инвестиция в съоръжението и системата за разпространение на топлинната енергия.

Какво представляват системите с котли на твърдо гориво?

Принципа на отопляване с този тип уреди е съвсем елементарен. На практика става въпрос за много мощен уред с водна риза. Целта на използването му в имота ви е в това да можете да си гарантирате цялостно отопляване, подобрена ефективност и удобство, които биха подсигурили перфектната постоянна температура.

Парно отопление, което се захранва от котел на твърдо гориво се приема като един от най-рентабилните, високоефективни и функционални решения. За да се доверите на такъв вариант съоръжение, което да осигури предоставянето на отлични условия за поддържане на постоянна температура в помещенията е важно да опознаете котлите като уреди, които разполагат с потенциал да:

  • Захранват цялата система с радиатори;
  • Осигуряват топла вода за битови нужди;
  • Изолирани са и не замърсяват основните помещения, които домакинството използва;
  • Гарантирано лесни за използване и обслужване са;
  • Съвременните модели отговарят на висок екологичен стандарт за намаляване на вредните емисии, които се освобождават при изгаряне на твърдото гориво.

Накратко става въпрос за такъв тип системи, които са популярни от десетилетия, но към момента пазара предоставя такива, които са значително по-усъвършенствани, подобрени и в готовност да създадат много по-ефективни условия за оборудване на новия ви имот.

Управление, особености и характеристики на котлите

Споменахме, че става въпрос за съоръжения, които работят на елементарен принцип. Захранват се с твърдо гориво и са изключително икономични заради начина на разпространяване на топлинната енергия. Колекцията от котли, които се предлагат в търговската мрежа наистина не са малко и това, което е решаващо да споделим е, че производителите разполагат с разнообразни решения от гледна точка на:

  • Методика на зареждане;
  • Контрол на температурата;
  • Начин на зареждане;
  • Вид на горивната камера;
  • Изисквания за инсталация;
  • Мощност на уреда;
  • Ниво на безопасна експлоатация и други.

Перспективни и здрави, с отлична износоустойчивост и допринасящи дълги години за вашия уют през зимните месеци биха ви гарантирали съвременните модели котли на твърдо гориво. У нас този тип уреди са значително търсени предвид това, че са много икономични и цената, която първоначално ще вложите в уред и системата за парно с радиатори е доста поносимо.

Благодарение на едно цялостно централно отопление на къщата ви можете да бъдете спокойни, че през зимния сезон сметките за ток няма да достигнат граници, които не бихте могли да си позволите да покриете финансово.

Малко информация за недостатъците


До тук всичко изложено говори за положителния ефект от използването на котли на твърдо гориво. Няма спор, че уредите са доста добра партия за хора, з които не е без значение колко ще плащат за топло през зимата. Но се подгответе и за няколко недостатъка, които са характерни за съоръженията от категорията. Например едно от тях се отнася до това, че ако искате да поддържате непрекъснат режим на отопление дори и през нощта е необходимо през интервал от няколко часа да зареждате камерата за да не ви е студено на сутринта.

Наред с регулярното поддържане на пламъка друг съществен негатив при котлите е, че следва да бъдат почиствани ежедневно. Това е необходимо за да може да се подобри процеса на изгаряне и създаването на по-добри условия, които са благоприятни за работата на съоръжението.

Повече информация можете да откриете тук