Въпроси относно подаване на годишни данъчни декларации

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ангажимент за подаване на годишни данъчни декларации имат не само юридическите, но и физическите лица, осъществяващи стопанска дейност. В днешната тема ще разгледаме едни от най-често задаваните въпроси, които възникват по отношение на този тип годишен отчет. Касае се за задължение от страна на фирми и физически лица, които са получили някакъв доход и следва да го декларират в Националната Агенция по Приходите с цел да облагане и внасяне на дължимия по декларацията данък. Кое е най-важно при този тип данъчни декларации? Какви са възможностите за подаването им? Кой може да съдейства за попълването и подаването? Останете с нас за да разберете отговорите.

Годишна данъчна декларация за физически лица

Подаването на годишен отчет по чл.50 от ЗДДФЛ за предходен период се отнася до местно или чуждестранно физическо лице, което през годината е придобило:

  • Доходи от трудови правоотношения;
  • Доходи от извънтрудови правоотношения;
  • От стопанска дейност като ЕТ;
  • От стопанска дейност като земеделски производител;
  • При доходи подлежащи на облагане с патентен данък по ЗМДТ;
  • От доходи от доброволно осигуряване или застраховане;
  • В случай, че сте получили доходи от ликвидационни дялове и дивиденти от източник в чужбина;
  • Имате акции и дялови участия в дружества или недвижима собственост в чужбина;
  • Получавате доходи от наем или друго възмездно представяне за ползване на имущество;
  • Получавате доходи от лихви или от прехвърляне на права или имущество.

Разбира се има и изключения, които изключват физическите лица да подават такава. Те се отнасят до случаите, при които работодателя подава данни с към НАП това изключва от вас ангажимент да правите същото.

Данъчната ставка при доходите на физическите лица е 10 %. Но имайте предвид, че тъй като не се води реално счетоводство за дейността закона предвижда изчисляването да е на база 60 % нормативно признати разходи. При положение, че сте ЕТ то данъчната ставка, с която се облагат този тип стопанска дейност е 15 %.

Кои юридически лица подават годишна данъчна декларация?

Тук нормативната уредба се ръководи от чл. 92, ал. 1 от ЗКПО за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък. Задължение да подават имат:

  • Всички търговски дружества, регистрирани на територията на страната;
  • Чуждестранните юридически лица, когато осъществяват стопанска дейност в страната чрез място на стопанска дейност
  • Приравнените на юридически лица неперсонифицираните дружества и осигурителните каси.

И тук има изключения, които не задължават определени данъчно задължени лица да не подават такъв тип декларация. Това са тези, които не са осъществявали дейност п смисъла на Закона за счетоводството пред отчетния период и други, които са детайлно изброени в страницата на НАП.

Кога и как се подава годишната данъчна декларация от физически и юридически лица?

Срокът за подаване е еднакъв и за двата пита данъчно задължени лица. От 1 март до 30 юни настоящата година се подават данни към НАП за предходната календарна година. Лицата подаващи и плащащи дължимия данък в установените срокове могат да се възползват от съответната отстъпка, която автоматично се начислява в случай, че подавате чрез платформата на НАП.


Начините за подаване на годишните отчети за дейността са два – на хартиен носител, който се представя в съответното подразделение на Агенцията по приходите в региона на извършване на дейността или по постоянен адрес на физическото лице, или по електронен път.

ВАЖНО!

Физическите лица иматправо да подават онлайн годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, ако имат регистрация с ПИК. Това е изключително улеснение, тъй като почти 90 % от информацията се попълнена автоматично и не се губи време и висене по опашки.

Юридическите лица подават онлайн с електронен персонализиран подпис КЕП, което позволява пестене на време и усилия, както разбира се и използване на допълнителни счетоводни услуги за попълване на хартиен носител на необходимата информация, която следва да се подаде в НАП.

Независимо дали сте физическо или юридическо лице автоматично платформата при подаване на данни за годишната данъчна декларация ви предоставя входящ номер, а в последствие потвърждава и резултата както и стойността на данъка, който предстои да бъде заплатен в съответния срок. Още веднъж подчертаваме, че в случай, че желаете да заплатите до 30 април дължимия налог ще получите и съответната отстъпка.

ГРЕШКИ!

Разбира се не са изключени и грешно подаване на данни. В срок от 7 дни имате възможност за корекции при отхвърляне на декларацията или неточни данни. Лицата, които желаят да коригират коректно подадени и приети данни по други причини могат да го направят в без ограничение като спазят срока до 30 април. В такива случаи се подава коригираща декларация с желаните поправки.

САНКЦИИ!

Санкциите, които се прилагат се отнасят до:

  • Неспазване на срока за подаване на декларацията;
  • Посочат се неверни данни;
  • Не се подаде по съответния закон;
  • Има опит за манипулиране на платимия налог и други.

Подаването от физически и юридически лица не се таксува от НАП. Такава такса обаче ще дължите на счетоводител, който се ангажира с попълване както на хартиен така и на електронен носител.