Защо не трябва да се опитваме да отворим сами заяла ключалка

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay.com

Няма човек, който да не използва ключове и ключалки ежедневно. Вратите, бравите и патроните, като всяка техника също се повреждат, което означава, че в един или друг момент животът ще ни срещне с авариен ключар.

За разлика от момента в който се окажете пред входната врата и разберете, че ключът ви е изгубен или откраднат и без да губите време се обадите на денонощен ключар, повечето хора в ситуация на заяла брава постъпват различно. Вероятно това, че все още имат ключ за механизма, ги кара да мислят, че може да спестят 30-40 лева и да се опитат да отстранят проблема сами.

За съжаление, заключващите механизми не са така прости и изискват познаването им и да разбирате какво правите. Обикновено се започва с едно вадене и вкарване на ключа, напъване, опити за завъртане, удари с камък, чук или друг предмет по ключа, докато той все още е в патрона на вратата. Всички тези усилия предизвикват интереса на минаващите съседи и те изразяват желание да помогнат, опитват, напъват, донасят още инструменти и борбата започва отначало.

Всеки ключар знае, че това е почти обречена битка. Да не знаеш какво правиш е като да не можеш да готвиш и да се опитваш да изпържиш яйца върху топъл камък – не е невъзможно, но е крайно невероятно да се получи. В рамките на тази борба, усилията, потта и споменаването на майки, някой губи търпение и прилага малко повече сила, за да „премине заяждането“. И точно тук ключът се чупи вътре или частите на патрона са се разглобили и запречили в гнездото.

В крайна сметка, след два три часа опити е станало ясно че ще се стигне до ключарски услуги. Ако целият този инцидент се е случил около 19 часа, когато хората се прибират от работа, в 21 вече не са останали работещи ключарски ателиета. Трябва да се обадите на денонощен ключар.

Фирмите, които предлагат спешен ключар, рекламират пристигането му на адрес в рамките на 30 минути. Това е възможно само ако ключарят е свободен в момента или фирмата разполага с повече от един дежурен ключар в София. Ние бихме ви препоръчали ключарите от iLock.bg, защото те винаги имат на смяна от 3 до 5 ключаря и в действителност ще пристигнат при вас за най-кратко време.

Когато дойде авариен ключар и патрона вече е разбит от ударите, пружинките са изпаднали или зъбчетата не са на място, отварянето на вратата отнема повече време и това, естествено, струва по-скъпо. Ключарят знае какво прави, бързо ще извади ключа и ще отвори вратата, но в някои случаи може вече патрона да е непоправим или да се наложи да се счупи или разпробие и да бъде монтиран нов патрон, което отново струва допълнително.


А всичко може да е значително по-лесно, ако в нормално работно време се обадите на ключар в София. Когато той дойде, ще види какъв е патрона и какъв е проблема, вероятно ще поправи настоящият патрон и с лекота ще отключи вратата спестявайки ви ненужни разходи за денонощен авариен ключар, нов патрон и няколко часа от времето ви, което може да изкарате правейки нещо, което обичате.