Защо все повече домакинства залагат на отопление с печки на пелети?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

През последните години се наблюдава тенденцията за подмяна на уредите на твърдо гориво на такива, при които се използват пелети. В много общини дори се предприе мярка за субсидиране н домакинствата, които желаят да подобрят условията за живот през зимните месеци, а основната цел на програмата е да се намалят вредните емисии, които се освобождават в атмосферата. Има достатъчно ползи от употребата на печки на пелети. Моделите, които ще откриете в търговската мрежа наистина се характеризират с отлична визия, елегантност, приспособимост в имоти с различно предназначение. Защо и вие да се възползвате от уреди, които отопляват с био маса и какви ще са поледиците за домакинството ви? отговорите предстои да разкрием в днешната публикация.

Ключът към икономично и екологично отопление

Печки, котли и камини са вариантите за уреди, които разполагат с горелка на пелети. Както споменахме по-рано това са съоръжения, които се радват на доста висока популярност, но не само заради това, че се дефинират като екосъобразни и намаляващи вредите и замърсяванията на въздуха. В списъкът с приоритети от инвестицията, която предстои да предприемете наистина е доста дълъг. В него са включени:

  • Оптимизиране на разходите за топлина;
  • Калоричност на горивото;
  • Иновативен дизайн на уредите;
  • Лесен контрол;
  • Използване при автоматичен режим на горене на пелетите;
  • Компактни и лесно приспособими размери в различни пространства;
  • Енергийно ефективни отоплителни решения;
  • Не изискват ежедневно почистване, поради това, че остатъчната пепел се събира в контейнер и е с незначителни количества;
  • Автоматично запалване, намаляващо риска от изгарянето при палене на уреда;
  • Изгодна цена за съоръжение с дълъг период на експлоатация.

За разлика от всеки друг вариант за използване на дърва или друг тип твърдо гориво, при които се налага прилаган на конкретни правила за съхраняване на ресурса то пелетите наистина не изискват специални условия, тъй като те транспортната им опаковка са полетиленови чувалчета, леки, удобни и с опция за прибиране н килери, мазета и други.

Европейски стандарт за качество

Когато търсите печка с висок коефициент на полезно действие то навярно ще изберете такъв, който е изключително удобен, практичен и с нисък разход на гориво. Новите Европейски стандарти налагат строги правила на производителите за създаване на такива уреди, които са висок клас качество, подобряват значително отоплителните условия за живот в обектите и освен това са сертифицирани по стандарта Екодизайн.

Както споменахме това е практика, при която производителите се ангажират с разработката на значително по-екологични печки с мощности от 6 до 40 kW, при които оптимално се усвояват вредните газове, които се трансформират в топлинна енергия. Освен това интелигентното управление на печките на пелети позволява на потребителите:

  • Постигане и поддържане на постоянна температура в обекта;
  • Лесна инсталация и поддръжка;
  • Ефективност;
  • Икономичен режим на работа;
  • Разнообразие от модели, подходящи за съответните имоти.

Напълно оправдана е такава инвестиция. Печките на био гориво са изключително рентабилни предвид калоричността на горивото, което използват. А пазара е доста интензивно променящ се и предлагащ на клиентите все по-практични, ефективни и икономични варианти за осигуряване на топлина и уют през зимата, потвърждават от VideoCV.

Видове печки на пелети според инсталацията

Навярно ви е направило впечатление, че има печки, които разпространяват топлинната енергия посредством естественото движение на въздуха. Това са така известните сухи печки. Основното при тях е, че се инсталират като свободно стоящи съоръжения, свързани с димоотвода. Удобни са за топлене на големи помещения – офиси, всекидневни, холни пространства, първи етаж на къща с холен кът, кухня и трапезария.


По популярни напоследък са моделите с водна риза. Техните предимства се дължат на това, че топлината се разпределя равномерно с помощта на инсталация за парно отопление. Изключително практични и удобни са, а освен това са в състояние да ви осигурят и топла вода в случай, че сте предвидили към системата и подходящ бойлер.

Въпрос на индивидуален подход и равносметка е да се изберат такива уреди, които са способни да гарантира уюта и комфорта в имота ви през зимните месеци.