12 неща, които никога да не казвате на децата си

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images / Guliver

Няма съмнение, че любящите родители искат за децата си всичко най-добро. Ето защо те продължават да контролират всяка стъпка, която детето прави, и да ги поучават и мотивират. Някои фрази, които възрастните казват, на пръв поглед могат да звучат безобидни, но всъщност могат да навредят на психиката на децата им. Това са думи, които обикновено казваме автоматично, без дори да мислим. Ето някои от тях.

"Можете да станете всеки, който поискате."

Подкрепата на децата в техните хобита и цели за бъдещето е добре, но прекомерните амбиции на децата също могат да имат отрицателен ефект, както показват изследванията. Важно е да предадете на детето си, че трябва да има план Б, в случай че няма да успее да сбъдне мечтите си за бъдещата си кариера. Не всяко дете може да стане талантлив хирург, астронавт или футболна звезда, дори ако продължава да работи усилено за постигането на тази цел. И това е абсолютно нормално.

Задачата на родителите е да научат хлапето да бъде реалистично и да си поставя постижими цели, както и да ги предупреждават, че може да има разочарования в живота.

„Направете го, дори и да не можете.“

Когато става въпрос за физически натоварвания, тези инструкции могат да навредят на детето. Тази фраза най-често идва от родители, които се опитват да сбъднат нереализираните си мечти с помощта на децата си (като да станат балерина или звезден спортист). Тренировките, които са твърде интензивни, могат да завършат с травма, която може да зачеркне бъдещето на вашето дете. Научете детето си да слуша тялото си и да реагира на болка и дискомфорт навреме.

 


Науката: Дайте на детето си музикален инструмент!

 

"Вие сте точно като баща си/майка си."

Няма нищо лошо в сравняването на децата с някой от техните роднини в положителен смисъл. Но, за съжаление, тези фрази обикновено имат отрицателна конотация и критикуват не само детето, но и поведението на родителя. Това обърква децата, кара ги да вземат или бащината си, или майката си страна, докато в крайна сметка се опитват да угодят на едно от тях.

"Ти си най-добрият. Никой не може да се мери с теб."

Дори и да казвате тези фрази с любов, все пак идеализирането на дете може да има отрицателни последици за тяхното самочувствие. Това води до ситуация, в която децата не смеят да опитат нещо ново, страхувайки се, че ще се провалят и няма да отговорят на очакванията на родителите си.

"Яжте броколи/спанак/карфиол, много е здравословно."

Според изследователи от Чикагския университет, за децата думата „здравословно“ става синоним на думата „невкусно“ с течение на времето. Поради това те могат да откажат да ядат всякаква здравословна храна, без дори да я опитат. Ако искате детето ви да яде например карфиол, по-добре е да кажете, че е вкусно и хрупкаво.

„Не удряйте брат си/сестра си.“

Абсолютно нормално е да се затрупвате с негативни емоции към определен човек. И на децата, и на възрастните понякога им е трудно да контролират чувствата си, но можем да намерим начин да ги контролираме. И точно на това трябва да научим децата си - да приемат емоциите и да контролират реакцията си спрямо тях. Фразите „не бийте брат си“ или „не обиждайте сестра си“ често не са достатъчни, ако не обясните причината. Никое дете никога няма да отговори: „Добре, няма да!“

Опитайте се да предадете на децата си, че не трябва да потискат емоциите си. Насърчете детето си да хвърля негативните си емоции върху възглавница или играчка, да нарисува картина, отразяваща чувствата им, или просто да опише чувствата си с думи.

 

Още: Защо умните хора са винаги самотни?

 

„Не се безпокойте от глупости.“

Не подценявайте проблемите на вашето дете. Може би това не е глупост за тях, дори ако това е само загубена играчка. Когато демонстрирате пренебрежение към децата си, може да изгубите доверието им. Това може ги накара да не се обръщат към вас за съвет или помощ, ако проблемът е наистина сериозен.

"Дайте да ви помогна."

Способността на детето да определя кога наистина се нуждае от помощ отвън и кога може да се справи само е едно от най-важните умения, които трябва да придобием в ранна възраст. Много родители изпреварват нуждите на децата си, например, когато им помагат с домашните, което едно дете би могло да направи и само. По-късно в живота тези хора трудно започват нещо ново, защото се страхуват от провал.

„Не го пипайте, ще го счупите!“

Ако продължавате да повтаряте този вид фраза, това ще накара вашето дете да се чувства ограничено. След като чуе тази фраза, детето вероятно ще изпусне и счупи нещата, защото сте ги настроили за този резултат. В живота по-нататък този човек може да се страхува да изгради кариера - ще бъде сигурен, че нищо няма да се получи и следователно, че не си струва да го започва. Ако се страхувате, че детето ви може да счупи или развали някое ценно нещо, по-добре е да кажете: „Внимавай с него. Страхувам се, че може да се счупи. "

"Ти си толкова умен!"

На пръв поглед тази фраза може да изглежда като добър начин да похвалите дете. Въпреки това, тя може да ги накара да мислят, че не е необходимо да влагат много усилия, за да постигнат успех, защото имат естествен талант или интелигентност. По-добре е да се насърчава работата и усилията на децата, а не техните характеристики. Например: „Работихте толкова усилено по този проект.“ или „Вярвах, че ще го направите, защото сте отделили толкова много време и усилия за тази задача.“

 

Ново: Кой български град бе обявен за райско място?

 

„Мама не плаче. Всичко е наред."

Опитвайки се да защитят детето си от притеснения, някои родители си слагат щастлива маска и се преструват, че всичко е наред, когато самите те са затрупани с емоции. Децата обаче усещат лъжливите емоции и това ги плаши. Ако потиснете негативните емоции и имитирате положителни, това ще влоши не само вашето здраве, но и отношенията ви с детето. Не е нужно да разказвате на детето си за всичко, което се е случило, но е важно да покажете на децата с пример, че не трябва да се срамуват от собствените си чувства.

„Не говорете с непознати.“

Тази концепция е твърде сложна, за да се разбере, когато става въпрос за малки деца. Нещо повече, те могат да започнат да се държат дръпнато с всички непознати, включително тези, които се опитват да им помогнат (например пожарникари или полицаи). Вместо да забранявате на детето си да говори с някой непознат, по-добре е да им обясните как да се държат в определени ситуации. Например, ако някой подозрителен мъж им предложи бонбони или повика хлапето да отиде до колата му или до дома му.