Как да не загубим детето си в големия град

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Децата могат да се изгубят дори с опитни и благоразумни родители, просто защото е невъзможно да се контролират всички ситуации, а децата са любопитни и доверчиви създания. Важно е обаче всеки родител да е подготвен за това и да знае какво да прави във всяка ситуация!

Какво трябва да се направи, преди да отидете на претъпкано място? 

Винаги имайте в телефона си снимки на вашето дете. И то скорошни. Това ще помогне бързо да се обясни на хората как изглежда в момента. Поставете бележка в джоба на детето си, където ще бъдат посочени пълното му име, адрес и телефонен номер на родителите. Изберете ярки дрехи за детето, така че да се вижда по-лесно в тълпата. Предупреждавайте детето, че не трябва да се отделя от вас и най-важното - обяснете му какво да прави, ако се загуби от вас.

Какво трябва да направят родителите? 

Първото и най-важното нещо е да не се паникьосване. Обадете се на детето, ако то е достатъчно голямо, за да има телефон. Ако не сте намерили детето, където сте го видели за последен път, помолете го да обяви името му на високоговорителя и да се каже къде го чакате, така че служителите на магазина да ви помогнат да се срещнете. Ако не можете да намерите дете в рамките на 5-10 минути, не се колебайте и се свържете с полицията и доброволческите организации. Първите часове на търсенето са най-важни! И не забравяйте, че полицията е длъжна незабавно да пристъпи към издирването на деца.

Какво трябва да знае едно дете? 

Детето ви трябва да знае най-вече пълното име на своите родители, адрес и телефонен номер. Ако детето все още е твърде малко, тази информация трябва да бъде в писмена форма (бележка в джоба му, надпис върху дрехите му. Производителите често заемат подходящото място за това върху подплатата на якетата). Ако детето се изгуби, обяснете, че трябва да остане на мястото си, да не ходи никъде и да не тръгва с непознати хора. Кажете и покажете на детето, към което може да се обърне за помощ, ако е загубено (полицай, касиер, жени с деца).


Ако детето е малко, за да излезете на многолюдни места, можете да закупите специално устройство, което ви позволява да проследявате местонахождението му. То може да бъде такова, оказващо координатите на детето, с използването на GPS.