Българска роза бе засадена в центъра на Виена (СНИМКИ)

icon
Sofialive.bg
Източник: Емануела Сойс

В сряда следобяд (на 19 април) в австрийската столица Виена се състоя едно прекрасно и цветно събитие: засаждането на българска роза в световноизвестната красива цветна градина Volksgarten в сърцето на австрийската столица (срещу парламента и кметството, до Бургтеатър, канцлерството и президенството).

Идеята е на децата от българското неделно училище „Проф.Иван Шишманов” във Виена с директор г-жа Сълзица Громан и тяхното желание е тази роза да бъде символ на приятелството и добрите взаимоотношения между двете страни в областта на културата, изкуството и образованието. Много от децата са родени и израснали в Австрия, но имат дълбока връзка с корените и родината на родителите си. Със засаждането на тази роза те изразяват надежда българите във Виена да се чувстват до нея по-близо до родината си, а това е и чудесна възможност както за австрийците, така и за милионите туристи от цял свят да се насладят на красотата и уханието на всеизвестната българска роза.

Освен ученици и родители, събитието уважиха и специалните гости извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия г-жа Десислава Найденова-Господинова, г-жа Галина Нинова, втори секретар, Политическа служба, председателят на Комисията по европейски и международни въпроси към Общинския съвет на Виена г-н Петер Флорианшютц, г-жа Полина Векова, областен съветник и европейски представител в първи район на Виена, г-н Герд Кох, ръководител на института и заместник-началник на отдела на Австрийските федерални градини, както и г-н Герхард Райвегер, бивш посланик на Австрия в България и председател на Българо-австрийското дружество.

Градината Volksgarten е известна с многобройните розови храсти, всеки от които се поддържа от определена личност или организация и има своята история и послание. По българска традиция гостите бяха почерпени с питка и сладко от рози, а фолклорната танцова група към училището изигра празнично хоро.