Осветление за банята - как ефективно да осветявате тази стая

icon
Sofialive.bg
Източник: https://remontira.bg/

 

Светлината е подценен герой в интериора - особено на малките помещения, като бани в жилищни блокове. Светлината оформя пространството. Тя може визуално да подобри пропорциите и да внесе желаното настроение в помещението. Както осветлението на малка баня без прозорец, така и на баня с голямо остъкляване, изисква обмислени решения. Предлагаме какво да вземете предвид, за да бъде банята ви добре осветена.

Осветление за баня с прозорец

Баните, осветени от слънчевите лъчи,не изискват „изкуствена опора“ през голяма част от деня. Но след залез слънце, през нощта и през тъмните зимни сутрини, дори в баня с прозорец, ще използвате изкуствени източници на светлина - затова трябва да подходите към дизайна на осветлението с внимание към детайла. За професионалния архитект при светлината предизвикателството е да комбинира дневната светлина с изкуствената, тъй като цветът и посоката на естествената светлина се променят през целия ден и по този начин - сенките в интериора се разпределят по различен начин. Съчетаването на мощността, цвета и броя на изкуствените светлинни точки за правилно осветление на баня и подчертаване на нейната красота е истинско изкуство.

Осветление на малка баня без прозорци

В баните без прозорци "светлинната ситуация" е еднозначна и постоянна, независимо от времето на деня или нощта. Всички ключови зони на такава баня ще трябва да бъдат осветени. Как можете да използвате най-добре изкуственото осветление? Тук силата на светлината, нейният цвят, броят на източниците на светлина, както и естетическите въпроси, свързани с вида и стила на осветителните тела, ще бъдат важни.

Ако спазите следващата техника, тя ще ви помогне да планирате правилно осветлението на банята (както с прозорец, така и без него) - изберете неговите източници, мощност и си създайте  настроение:


Цветът на светлината има значение

Цветът на светлината оказва огромно влияние върху нашето психическо благосъстояние, въпреки че не винаги сме наясно с това. Като цяло - топлият цвят на светлината е по-приятен за хората (като пламъка на восъчна свещ). Топлата светлина създава уютна атмосфера в интериора. Ако имате на разположение удобна баня и сте я подредили в земни тонове (топло бежово, кафяво, топло бяло), подходящото количество топла светлина вероятно ще бъде идеално.

Въпреки това, в малките, тесни бани е много по-добре да използвате неутрален светъл цвят (т.е. бяла светлина, възприемана като такава „между“ топли жълтеникави и студени синкави). Малките бани, осветени с неутрален или дори студен цвят, обикновено изглеждат по-просторни (и - субективно - по-хигиенични).

Източник: https://remontira.bg/