Как визуално да увеличите пространството в малка баня в хотел?

icon
Sofialive.bg
Източник: https://www.keramo-bg.com/

Независимо от броя на звездите на хотела, банята в него трябва да отговаря на съответните стандарти. Следователно, имайки предвид насоките на строителните разпоредби, можем да приложим и подходящи трикове за подреждане, които ще направят банята да изглежда по-великолепна. Как да използваме светлина, отражения, цветове, форми и пропорции, за да изглежда дори малката баня в хотела  по-голяма? Представяме няколко надеждни начина.

Хотелът е място, където прекарваме времето си по избор или нужда. Независимо дали оставаме в него по време на почивки, командировки или се грижим за семейни въпроси, ние обичаме да се чувстваме в безопасност и комфорт там. Усещането за пространство е неразривно свързано с него. Като правило ни е по-удобно в просторни стаи - или такива, които изглеждат просторни. И така, как да "добавите пространство" към малките бани на хотела? Имаме доста широк спектър от възможности, тъй като  зрението ни е готово да се поддаде на оптичните илюзии. Много по-лесно е окото ни да бъде измамено, отколкото например усещането за допир.

Заложете на бели и светли нюанси

Колкото по-малка е стаята - особено без достъп до естествена светлина – на толкова по-ярки цветове си струва да заложите. Всички нюанси на бялото трябва могат да бъдат приложени - от сняг и перли през каменни тонове, оцветени с пепел и пясък, до бели с добавяне на топли пигменти (например жълто или праскова), както и хладни пигменти (например аквамарин, син и сив).

За да не бъде твърде еднакво и изчистено, помислете за плочки с различни размери и текстури. В малките бани добре ще седят както широкоформатните плочи, хоризонтално подредените плочки от по-малки формати, така и шестоъгълниците и мозайките.

Чисто бялото носи асоциация с болничния стерилитет - затова, когато се спрете на него, не забравяйте да затоплите интериора на банята с интересна текстура или аксесоари за баня, които са приятелски настроени към зрението и допира. Достойна и благородна компания за бяло е естественото (или керамично) дърво.

Работете със светлината


Светлината - четвъртото измерение на архитектурата - има много по-голяма сила да оформя пространството от другите фактори. Използвайки само отразената на тавана светлина и осветявайки ъглите, ще направите тясното помещение да изглежда по-голямо. Разбира се, не забравяйте за доброто, симетрично осветление на огледалото. Това е не само нормативно изискване, но и един от факторите, определящи комфорта.

Контраст

Ако банята на хотела, която организирате, не е много изчистена, можете визуално да подобрите нейните пропорции, като използвате, наред с други, линии, цветове, светлини, декорации и огледала.

Използвайте цялото налично пространство

Ако стандартът на хотела, не го забранява, помислете дали да комбинирате зоната за банята с останалата част от хотелската стая. От години е известна тази практика на световните хотели, която става изключително популярна.

Подобна смела комбинация решава няколко проблема с един замах: тя прави пространството за спане и живот по-голямо, както и пространството за банята, което от своя страна допълнително получава достъп до естествена светлина. Това решение също ви позволява да спестите пространството, заето от преградни стени и класически врати. Остъкляването - прозрачно или частично матово - успешно ще замени плътната стена, а също така ще задържи влагата в банята.

Източник: Магазин за баня Керамо