Къде ще ви дадат заем без да имате официална заетост?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

 Коя банка ще даде заем без официална заетост на някого? - обикновен въпрос, който звучи отхора, които нямат официална работа. Много от тях дори не се опитват да кандидатстват в банката, тъй като не се съмняват, че това ще доведе до отказ. Лице, което има определени доходи, които не са официално потвърдени, има възможност да използва кредитен продукт. Доколко това е реалистично и какви стъпки трябва да се предприемат, за да получите заем? Ние предлагаме възможни решения на проблема.

Възможно ли е да получите заем без удостоверения и поръчители?

Твърдението, че без удостоверение за доход и официална заетост, никоя банка няма да даде заем, не може да се нарече 100% вярно. Отказът ще последва и ако клиентът, който не е в състояние да потвърди дохода си, претендира да получи голяма сума (от 200 хиляди лева).

Преди да подадете заявление до която и да е банка, си струва да прецените всички аргументи - може би такова решение трябва да се изостави напълно. Ако нямате друг избор - прочетете внимателно условията на договора. Заем със ставка над 20% трябва да бъде анулиран незабавно. Изберете по -лоялна оферта, която не усложнява финансовите ви проблеми.

Ако по някаква причина не можете да потвърдите собствения си доход с официално удостоверение, използвайте експресно кредитиране. Често е възможно да получите такъв заем, като подготвите само няколко основни документа - например паспорт и идентификационен код.

По какво се различава тази услуга от кредитирането в голяма банка? В този случай на кандидата се предлага малка сума пари, която той трябва да върне за кратко време. Лихвата обаче ще бъде доста висока (ако получите заем въз основа на удостоверения за доходи, той ще бъде много по -нисък).


Банката, издаваща микрокредит, иска първоначално да се застрахова в случай на невъзстановяване на заема, увеличавайки лихвите за това (те ще покрият разходите на финансовата институция, ако кредитополучателят спре да погасява кредита).

Как да намалите лихвения процент?

Ако условията за кредитиране, предлагани от банки, които не изискват удостоверения за доходи, не ви подхождат, не трябва незабавно да отказвате офертата. Можете да увеличите лоялността на кредитора по няколко прости начина:

  • кандидатствайте за заем онлайн - в този случай може да ви бъде предложена отстъпка;
  • включете поръчител в процеса - това увеличава надеждността ви като клиент и банката ще може да намали лихвения процент по кредита;
  • не забравяйте да сключите застраховка;
  • вземете заем, обезпечен с недвижими имоти или превозни средства;
  • подгответе документи, които доказват вашата финансова жизнеспособност.

Можете да вземете формуляра за отчета за доходите в самата банка, след което да го изпратите на работното място, за да го попълните. Можете също така да получите необходимия сертификат в счетоводния отдел на вашата компания или организация (той трябва да бъде заверен от ръководителя). Не забравяйте, че документ, потвърждаващ, че клиентът има доход, значително увеличава доверието към финансовата институция, а също така намалява и лихвения процент.

Източник: parite.bg